Ουαλός αγρότης φτιάχνει βότκα από πρόβειο γάλα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2022

Ουαλός αγρότης φτιάχνει βότκα από πρόβειο γάλα


Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι η βότκα είναι διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα. Ανάμεσα στις βότκες οι οποίες φτιάχνονται από σιτηρά, αυτές που παράγονται από σκέτο σιτάρι θεωρούνται καλύτερες ποιοτικά. Η λέξη προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «voda» που σημαίνει «νερό». Βότκα είναι στα ρώσικα το «νεράκι».
Και όμως ένα αγρότης στο Χαβερφορντγουέστ στο Πεμπροκενσάιρ της Ουαλίας φτιάχνει τη βότκα του από πρόβειο γάλα.
«Φτιάχνεις τη βότκα σου από... πρόβειο γάλα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του BBC, Νέιλ Πριορ Prior. Ο βραβευμένος νεαρός αγρότης Μπριν Πέρι χρησιμοποιεί μια καινοτόμο μέθοδο ανακύκλωσης του υπολείμματος ορού γάλακτος από την τυροκομία του για να πάρει το απόσταγμα.


Η αρχή είναι παρόμοια με το milk stout, εξηγεί. Τα σάκχαρα του ορού γάλακτος ζυμώνονται για να παραχθεί ένα είδος μπύρας, το οποίο στη συνέχεια γίνεται απόσταξη για να παραχθεί η τελική βότκα..
BRYN PERRY


Ο Μπριν και η σύζυγός του Ρεμπέκα Μόρις περιγράφουν ότι το ποτό τους «Στην πραγματικότητα είναι αρκετά παρόμοιο με μια κανονική βότκα, αλλά πιο απαλή –κάτι που μπορείς να απολαύσεις με λίγο stilton και σταφύλια».
Η ιδέα του ήρθε μετά τον πόνο που ένιωσε, όταν έριχνε ποσότητες ορού γάλακτος στα σκουπίδια.
«Περιβαλλοντικά, οικονομικά, ηθικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη σπατάλη οποιουδήποτε αγροτικού υποπροϊόντος αυτές τις μέρες», δηλώνει ο Πέρι στο BBC.
«Από την ίδρυσή μας, φτιάχναμε πέντε διαφορετικές ποικιλίες τυριού από πρόβειου γάλακτος, αλλά καθημερινά πετάγαμε τα μισά από ό,τι μαζεύαμε», προσθέτει.


.
BRYN PERRY


Αναφορικά με τη διαδικασία παρασκευής της βότκας αυτή είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό. «Η ακριβής διαδικασία είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό - μετά από όλη την προσπάθεια που καταβάλλαμε σε αυτήν, δεν πρόκειται να πούμε σε όλους πώς έγινε», τονίζει ο Μπριν.


Τους πήρε ένα χρόνο να βρουν τη συνταγή. Μετά από τόση προσπάθεια στον Μπριν έχει απονεμηθεί το βραβείο Brinley Williams για τον καλύτερο ανερχόμενο αγρότη στην Ουαλία.


«Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ολλανδικά πρόβατα επειδή έχουν τις καλύτερες αποδόσεις γάλακτος, αλλά προσπαθούμε να τα διασταυρώσουμε με γηγενή πρόβατα της Ουαλίας των οποίων τα πόδια είναι πιο σκληρά για τις λόφους μας».


Ο Μπριν υποστηρίζει ότι πήρε την ιδέα από κάποιον στη Νέα Ζηλανδία, τονίζοντας ότι όταν άρχισε τη σχετική έρευνα κανένας δεν ασχολούνταν με αυτό στην Ευρώπη.


.
BRYN PERRY
«Πήρα την ιδέα από κάποιον στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος νομίζω ότι ήταν ο πρώτος στον κόσμο εκείνη την εποχή. Όταν άρχισα να το ερευνώ, κανείς στην Ευρώπη δεν έκανε το ίδιο πράγμα, αν και μια άλλη εταιρεία τελικά μας κέρδισε. Παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα αρκετά εξειδικευμένοι», αναφέρει.
Βέβαια, ο δημοσιογράφος του BBC, σχολιάζει ότι η ιδέα της αλκοόλης από πρόβειο γάλα προβλήθηκε στο The Archers όταν ο κατασκευαστής τζιν Toby Fairbrother προσπάθησε να προμηθευτεί τον απορριπτόμενο ορό γάλακτος για να φτιάξει τζιν γάλακτος

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες