Καφές: Πώς επηρεάζει την πίεση του αίματος - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2022

Καφές: Πώς επηρεάζει την πίεση του αίματος


Η καφεΐνη που έχει μέσα ο καφές και το τσάι μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη, αλλά δραματική αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Ακόμα κι αν δεν έχει κάποιος γενικώς υπέρταση.
Η απόκριση της αρτηριακής πίεσης στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή την απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη ίσως μπλοκάρει μια ορμόνη που βοηθά στο να παραμένουν διευρυμένες οι αρτηρίες. Άλλοι πιστεύουν ότι αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν περισσότερη αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Μερικοί άνθρωποι, που πίνουν τακτικά ποτά με καφεΐνη, έχουν υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου. Άλλοι αναπτύσσουν ανοχή στην καφεΐνη. Ως αποτέλεσμα, η καφεΐνη δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην αρτηριακή τους πίεση.
Καφές: Μέχρι πόση καφεΐνη να πίνετε κάθε μέρα

Εάν έχετε υπέρταση, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν πρέπει να περιορίσετε, ή να σταματήσετε να πίνετε καφεϊνούχα ποτά. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) λέει ότι 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.


Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για την επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή σας πίεση, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε στα 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε δύο φλιτζάνια (237 ml) καφέ.

Λάβετε υπόψη ότι η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ, τα ενεργειακά ποτά και άλλα ποτά ποικίλλει ανάλογα με την μάρκα και την μέθοδο παρασκευής.

Επίσης, εάν έχετε υπέρταση, αποφύγετε την καφεΐνη αμέσως πριν από δραστηριότητες που αυξάνουν φυσικά την αρτηριακή σας πίεση, όπως:
άσκηση
άρση βαρών
σκληρή σωματική εργασία

Για να δείτε εάν και κατά πόσον τα καφεϊνούχα ποτά αυξάνουν την αρτηριακή σας πίεση, μετρήστε την πίεσή σας πριν πιείτε ένα από αυτά και επαναλάβετε μισή έως 2 ώρες μετά:
Εάν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται κατά περίπου 5 έως 10 μονάδες, μπορεί να είστε ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης στην πίεση αίματος.

Εάν σκοπεύετε να μειώσετε τα καφεϊνούχα ποτά, κάντε το σταδιακά για αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα, για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους απεξάρτησης/απόσυρσης από την καφεΐνη.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες