Τέλος όλα τα μέτρα για ανεμβολίαστους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2022

Τέλος όλα τα μέτρα για ανεμβολίαστους


Θέμα ακόμα και λίγων εβδομάδων είναι η καθολική άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Και αυτό, την ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων της Covid σε όλο τον κόσμο, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, όπου συστήνεται να μην προχωρήσει ακόμα σε κατάργηση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την απότομη άρση των περιορισμών σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον 2.

Χθες, στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 26.785 νέα κρούσματα, 342 διασωληνωμένους και 34 θανάτους συμπολιτών μας. Στην Αττική μόνο, στις 22/3 εντοπίστηκαν 9.647 κρούσματα.

Αλλά και οι Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την κατάργηση ειδικά του πιστοποιητικού εμβολιασμού -που λέγεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν πριν το Πάσχα- τονίζοντας ότι είναι πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή.

Πάντως, ο Θάνος Πλεύρης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχουν προεξοφλήσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα καταργηθεί, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το πότε.

Σήμερα, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για τις αλλαγές στα μέτρα και συγκεκριμένα για self test και πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ένα-ένα τα μέτρα που μπαίνουν στο… χρονοντούλαπο για τους ανεμβολίαστους:

Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Τη συζήτηση άνοιξε ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε πρώτος ότι εξετάζεται η κατάργηση του πιστοποιητικού στην εστίαση, προαναγγέλοντας τη μεγάλη αλλαγή στα μέτρα της πανδημίας, ίσως και πριν από το Πάσχα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης», ενώ ακολούθησε δεύτερη συνέντευξή του, όπου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το πιστοποιητικό και στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα» είχε πει, σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων.


Παρότι πριν από έναν μήνα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε πει πως δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι της συζήτησης η άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους και πως όσο ανοίγει ο καιρός τα πράγματα θα είναι πιο ανοιχτά και εκείνους, επανήλθε σε νέες του δηλώσεις και επιβεβαίωσε ότι το πιστοποιητικό θα καταργηθεί, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Πότε θα καταργηθεί το πιστοποιητικό; Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει:

«Στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Θεωρώ ότι 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι κ.κ. Πλεύρης και Μαγιορκίνης, ξεκαθάρισαν ότι θα είναι και το πρώτο μέτρο που θα επιστρέψει το φθινόπωρο εφόσον υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων.

Τέλος το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους
Με την τέταρτη δόση να απομακρύνεται και τα μέτρα να καταργούνται, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και το τέλος στο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Την πρόθεση της κυβέρνησης αποκάλυψε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η δήλωσή της βέβαια έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.


Όπως είπε η κ. Γκάγκα, από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

Κατάργηση μάσκας στους κλειστούς χώρους
Από τις αρχές Μαρτίου έχει καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ είναι θέμα χρόνου να τελειώσει και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για όλους. Η άρση του εν λόγω μέτρου θα έχει έρθει μέχρι το καλοκαίρι. Το χρονοδιάγραμμα έδωσε ξανά ο κ. Μαγιορκίνης, λέγοντας πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταργηθεί αρχικά στους επαγγελματικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι θα είναι αυτοί.

Πάντως, δεν αναμένεται να ισχύσει αυτό για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς. Εκεί, θα ισχύει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους, ενδεχομένως ωστόσο να μην είναι στο εξής υποχρεωτική η μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95.

Η μάσκα θα καταργηθεί όμως στα σχολεία, όπως είχε προαναγγείλει από τη Σύρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε πει σε μαθητές:

«Πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας».

Τι θα γίνει με τα rapid test για ανεμβολίαστους
Σκέψεις για κατάργηση του ενός self test στα σχολεία και το άνοιγμα της εστίασης για τους ανεμβολίαστους σε λίγες εβδομάδες, φέρνουν ανατροπές πιθανότατα και στα υποχρεωτικά rapid test για τους εργαζόμενους.

Δεδομένου ότι τα self test στα σχολεία πηγαίνουν για κατάργηση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μάλλον θα αλλάξει και το πρωτόκολλο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα είναι υποχρεωτικό το ένα από τα δύο self test την εβδομάδα, κάτι που είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμα και πριν το Πάσχα.

Έτσι, ίσως στους επόμενους δύο μήνες -ή και νωρίτερα- να καταργηθεί και το ένα από τα δύο υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες