Πού είναι χαμένη η ρωσική πολεμική αεροπορία; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2022

Πού είναι χαμένη η ρωσική πολεμική αεροπορία;


Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προβλέψει μια πιθανή σαρωτική επίθεση που θα κινητοποιούσε γρήγορα την τεράστια ρωσική αεροπορική δύναμη που συγκέντρωσε η Μόσχα για να κυριαρχήσει στους ουρανούς της Ουκρανίας.

Όμως, οι πρώτες έξι ημέρες διέψευσαν τις εκτιμήσεις αυτές και αντίθετα έδειξαν ότι η Μόσχα κινείται πολύ πιο επιφυλακτικά ως προς την αεροπορική της ισχύ, τόσο πολύ που Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να εξηγήσουν ακριβώς τι οδηγεί την συμπεριφορά αποφυγής κινδύνου της Ρωσίας, μεταδίδει το Reuters.

"Δεν είναι απαραίτητα διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλά ρίσκα με τα δικά τους αεροσκάφη και τους πιλότους τους", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters.

Κατά πολύ κατώτερη από τη ρωσική, όσο αφορά τον αριθμό και τη δύναμη πυρός, η αεροπορική δύναμη της ίδιας της Ουκρανίας εξακολουθεί να πετάει και η αεράμυνα της εξακολουθεί να θεωρείται βιώσιμη -- γεγονός που μπερδεύει τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι αναλυτές περίμεναν ότι ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να καταστρέψει αμέσως την αεροπορία και την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αυτό θα ήταν "το λογικό και ευρέως αναμενόμενο επόμενο βήμα, όπως φαίνεται σε σχεδόν κάθε στρατιωτική σύγκρουση από το 1938", έγραψε η δεξαμενή σκέψης RUSI στο Λονδίνο, σε ένα άρθρο με τίτλο "Η Μυστηριώδης Υπόθεση της Εξαφανισμένης Ρωσικής Αεροπορίας". Αντίθετα, μαχητικά αεροσκάφη της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας εξακολουθούν να εκτελούν χαμηλού επιπέδου, αμυντικές αντιαεροπορικές εξόδους και επιθέσεις εδάφους. 

Τα ουκρανικά στρατεύματα με ρουκέτες εδάφους-αέρος είναι σε θέση να απειλήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη και να δημιουργήσουν κίνδυνο στους Ρώσους πιλότους που προσπαθούν να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις. "Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν και προκαλούν σύγχυση", είπε ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός ειδικός επί της Ρωσίας στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην αρχή του πολέμου θα υπήρχε η "μέγιστη χρήση βίας". "Επειδή κάθε μέρα που περνά υπάρχει ένα κόστος και ο κίνδυνος αυξάνεται. Αλλά δεν το κάνουν αυτό και είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω για οποιονδήποτε ρεαλιστικό λόγο".

Η σύγχυση σχετικά με το πώς η Ρωσία χρησιμοποίησε την αεροπορία της έρχεται καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απορρίπτει τις εκκλήσεις του Κιέβου για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα μπορούσε να φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες απευθείας σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν δει στοιχεία έλλειψης συντονισμού της ρωσικής αεροπορίας με σχηματισμούς χερσαίων στρατευμάτων, με πολλές ρωσικές στήλες στρατευμάτων να στέλνονται προς τα εμπρός πέρα ​​από την εμβέλεια της δικής τους κάλυψης αεράμυνας. Αυτό αφήνει τους Ρώσους στρατιώτες ευάλωτους σε επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πρόσφατα εξοπλισμένα με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αμερικανικούς και βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Ντέιβιντ Ντεπτούλα, ένας απόστρατος πτέραρχος τριών αστέρων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος κάποτε διοικούσε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ, είπε ότι είναι έκπληκτος που η Ρωσία δεν εργάστηκε σκληρότερα για να εδραιώσει την αεροπορική της κυριαρχία από την αρχή: "Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν ότι ο συντονισμός των επιχειρήσεων πολλαπλών τομέων δεν είναι εύκολος", είπε ο Ντεπτούλα στο Reuters. "Και ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο υποθέτουν ότι ήταν".

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μέχρι στιγμής.

Η εμπειρία της Ουκρανίας από τα τελευταία οκτώ χρόνια μαχών με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στα ανατολικά είναι από έναν στατικό πόλεμο χαρακωμάτων τύπου Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις απέκτησαν μαχητική εμπειρία στη Συρία, όπου επενέβησαν στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και επέδειξαν κάποια ικανότητα να συγχρονίζουν ελιγμούς εδάφους με επιθέσεις αέρος και drone.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίζει να πετά με αεροσκάφη είναι μια ορατή απόδειξη της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στην επίθεση και έχει ενισχύσει το ηθικό, τόσο για τον στρατό της όσο και για τον λαό της Ουκρανίας, λένε οι ειδικοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί λίγο περισσότερα από 75 αεροσκάφη στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Πριν από την εισβολή, οι αξιωματούχοι είχαν υπολογίσει ότι η Ρωσία είχε ενδεχομένως προετοιμάσει εκατοντάδες από τα χιλιάδες αεροσκάφη της αεροπορίας της για μια αποστολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε την Τρίτη να εκτιμήσει πόσα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων, μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμα και εκτός Ουκρανίας.

Και οι δύο πλευρές έχουν απώλειες.

"Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν χάσει μερικά (αεροσκάφη), αλλά το ίδιο και οι Ουκρανοί", είπε ο αξιωματούχος. "Ο εναέριος χώρος αμφισβητείται ενεργά κάθε μέρα".











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες