Ψάρι σαν ουράνιο τόξο ανακαλύφθηκε στη ζώνη του λυκόφωτος στις Μαλδίβες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2022

Ψάρι σαν ουράνιο τόξο ανακαλύφθηκε στη ζώνη του λυκόφωτος στις Μαλδίβες


Στα βαθιά νερά ανοικτά των ακτών των Μαλδίβων, ανακαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ψαριού.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας των Μαλδίβων εντόπισαν το ψάρι στους αποκαλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους της ζώνης του λυκόφωτος, υφάλους που βρίσκονται σε βάθη 40-70 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η παρουσία του ηλιακού φωτός εκεί είναι από μικρή ως ανύπαρκτη.
Το ψάρι που έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa έχει αποτυπωμένη στο δέρμα μια πραγματική παλέτα χρωμάτων η οποία θυμίζει το ουράνιο τόξο.
«Μέχρι σήμερα οι ερευνητικές αποστολές στις Μαλδίβες δεν συνεργάζονταν με ντόπιους επιστήμονες και οι ανακαλύψεις που γίνονταν εδώ είχαν πάντοτε ξένη σφραγίδα» αναφέρει ο βιολόγος Αχμέντ Νατζίμπ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έγινε ο πρώτος επιστήμονας από τις Μαλδίβες που υπογράφει μια ανακάλυψη θαλάσσιου είδους στην περιοχή.



.
YI-KAI TEA/CALIFORNA ACADEMY OF SCIENCES


Η ύπαρξη αυτού του ψαριού είχε γίνει γνωστή πριν από αρκετά χρόνια αλλά οι ειδικοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα γνωστό είδος και δεν είχαν ασχοληθεί μαζί του. Όμως το ψάρι καταγράφηκε από αυτόνομα υποβρύχια οχήματα και οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άγνωστο είδος και αποφάσισαν να το αναζητήσουν και να το μελετήσουν.


Πριν περιγραφεί επίσημα, το ψάρι θεωρήθηκε λανθασμένα ως μια κόκκινη βελούδινη νεράιδα (Cirrhilabrus rubrisquamis). Οι επιστήμονες δημοσίευσαν λεπτομέρειες για ψάρ νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό ZooKeys.

Στέφανος Νικήτας-huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες