Ουκρανία: Λύθηκε το μυστήριο του συμβόλου «Z» - Αυτή είναι η σημασία του - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2022

Ουκρανία: Λύθηκε το μυστήριο του συμβόλου «Z» - Αυτή είναι η σημασία του


Για παραπάνω από ένα μήνα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του «Ζ» που απεικονίζεται στα στρατεύματα της Ρωσίας

Επί του θέματος έχουν τοποθετηθεί αναλυτές, δημοσιογράφοι και καθηγητές μέχρι και συνωμοσιολόγοι, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το «μήνυμα» του Βλαντίμιρ Πούτιν -αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιο- και το γράμμα «Z» δεν έχει κάποια πρακτική χρησιμότητα. Το βέβαιο είναι ότι το «Ζ» δεν υπάρχει στο κυριλλικό ρωσικό αλφάβητο, αλλά η παρουσία του για τον «εθνικό» σκοπό είναι έκδηλη παντού, από τα ρωσικά τανκς και τα φορτηγά ανεφοδιασμού, μέχρι και στους στρατιώτες που το έχουν ράψει στις στολές τους.

Το γράμμα «Z» όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο πάνω στον ρωσικό εξοπλισμό, αλλά πλέον εμφανίζεται με σπρέι στα συντρίμμια και στα κτίρια των μισοκατεστραμένων ουκρανικών πόλεων.

Παράλληλα, το «σύμβολο» της εισβολής στην Ουκρανία έχει λειτουργήσει -θα μπορούσε να πει κανείς- και ως "brand" εκτός του πολεμικού μετώπου, με τους Ρώσους πολίτες να το χρησιμοποιούν σε πλακάτ και πανό κατά την διάρκεια φιλοπολεμικών διαδηλώσεων, ενώ πλέον εμφανίζεται και ως εμπόρευμα πάνω σε ρούχα, σημαίες, κούπες και άλλα πράγματα καθημερινής χρήσης.

Στο «Ζ» άλλωστε έχουν αναφερθεί στην ρωσική τηλεόραση αρκετοί πολιτικοί ενώ «φιγουράρει» και σε λογαριασμούς social media απλών πολιτών ή και σε ρωσικούς λογαριασμούς που κάποιοι συνδέουν με τον Κρεμλίνο.

Οι θεωρίες πίσω από το γράμμα «Z»
Κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι το σύμβολο που βρίσκεται στα περισσότερα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εμφανιστεί στα πεδία των μαχών δε έχει ιδεολογική σημασία αλλά πρακτική και έχει γραφτεί προκειμένου να δείξει την έδρα των στρατευμάτων. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία το γράμμα σημαίνει Zapad», δηλαδή Δύση.

Μια άλλη θεωρία -πιο πρακτική- αναφέρει ότι το γράμμα σχηματίστηκε με λευκή μπογιά πάνω στα σκουρόχρωμα άρματα μάχης, ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να μην υποπέσουν στο μοιραίο λάθος των φίλιων πυρών.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι το γράμμα «Ζ» παραπέμπει στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί. Όσοι υιοθετούν την αμφιλεγόμενη αυτή θεωρία πιστεύουν ότι το Ζ είναι το ακριβώς αντίθετο το V, το οποίο και αναφέρεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ερωτήσεις για το σύμβολο, τέθηκαν από Ρώσους δημοσιογράφους ακόμα και στον ίδιο τον ρώσο υπουργό Άμυνας, ο οποίος όμως αρνήθηκε αρνήθηκε να απαντήσει. Παρόλα αυτά όμως ανάρτησε στο κανάλι του στο Instagram ότι το Z σήμαινε Za pobedu («για τη νίκη») και το V σήμαινε «δύναμη της αλήθειας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες