Συνταξιούχοι : Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα και αναδρομικά ως 5.000 ευρώ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022

Συνταξιούχοι : Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα και αναδρομικά ως 5.000 ευρώ


Οικονομικές ενισχύσεις με αναδρομικά ως 5.000 ευρώ στους «παλιούς» συνταξιούχους και 200 ευρώ έκτακτο επίδομα θα δουν στους λογαριασμούς τους περίπου 822.000 συνταξιούχοι.

Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στις ήδη 55.000 καταβληθείσες συντάξεις παράλληλης ασφάλισης μαζί με τα αντίστοιχα αναδρομικά πενταετίας
Κοντά στις 822.000 αναμένεται να είναι δικαιούχοι αναδρομικών ποσών από συντάξεις και του δώρου Πάσχα που θα χορηγηθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο και μέχρι τέλος Μαΐου.


Η αρχή γίνεται την επόμενη εβδομάδα που θα καταβληθεί σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους το έκτακτο επίδομα Πάσχα 200 ευρω.

Τα κριτήρια για την ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ίδια με αυτά που εφαρμόστηκαν για το επίδομα των 250 ευρώ που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, δηλαδή σύνταξη
ως 600 ευρώ με ατομικό ετήσιο εισόδημα όχι πάνω από 7.200 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας ως 200.000 ευρώ.

Παράλληλα εντός του Μαϊου θα καταβληθούν μεσοσταθμικά αναδρομικά ως 5.600 ευρώ σε 90.000 παλιούς συνταξιούχους που έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τον Μάιο του 2016, που θα λάβουν αναδρομικά από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Στους δικαιούχους αναδρομικών συμπεριλαμβάνονται και κληρονόμοι συντάξεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξεως του 2%-3%, που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε 10 με 12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024.
Παράλληλα μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στις ήδη 55.000 καταβληθείσες συντάξεις παράλληλης ασφάλισης μαζί με τα αντίστοιχα αναδρομικά πενταετίας.

Πρόκειται για όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο ταμεία.
Οι διπλές εισφορές από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και αφετέρου ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπο ρεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:
1) Ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ
2) Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιουνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5 έτη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες