Ρεύμα: Έρχεται δραστική μείωση της τιμής - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 13, 2022

Ρεύμα: Έρχεται δραστική μείωση της τιμής


Σχέδιο δραστικής μείωσης της τιμής του φυσικού αεριού στην εγχωρία αγορά, ώστε να μειωθεί απευθείας η τιμή και της ηλεκτρικής ενέργειας επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο βαθμό που η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε συντονισμένα και δραστικά μετρά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες από τα ενεργειακά βάρη που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Οι πληροφορίες ειδικότερα, κάνουν λόγο για μέτρο που θα «χτυπήσει το πρόβλημα στην ρίζα του».

Όπως έγινε αντιληπτό το προηγούμενο διάστημα, το πρώτο μέτρο που αφορούσε τις επιδοτήσεις έδωσε πράγματι «ανάσες» στους καταναλωτές εντούτοις άφηνε εκτεθειμένα, όπως διαπιστώθηκε, τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις σε διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς, γεγονός που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως αποκάλυψε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ καταλυτής για τις αποφάσεις νέων δραστικών μέτρων  θα είναι οι ανακοινώσεις της Γιούροστατ για το έλλειμμα του 2021, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το αναμενόμενο , δημιουργώντας έτσι πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ επισήμανε ότι αν δεν υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, τους προϋπολογισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ευρωπαϊκή αποτυχία αν δεν καταφέρει η ΕΕ να φτάσει  σε μια συμφωνία για το θέμα, και υπογράμμισε τον κίνδυνο της επανάκαμψης των δυνάμεων του λαϊκισμού.

Οικονόμου: Η καταληκτική ημερομηνία – Ή ευρωπαϊκά μέτρα ή ελληνικά

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι η συγκυρία είναι εκρηκτική, επεσήμανε πως «Είναι η πιο εκρηκτική συγκυρία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αρχικά ο Απρίλιος είναι ένας μήνας υλοποίησης πολύ σημαντικών μέτρων και στηρίξεων. Είναι ο μήνας στον οποίον έχουμε διπλασιάσει τη στήριξη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Είναι ο μήνας που οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, αυτοί που είναι στην κλίμακα των ευάλωτων συμπολιτών μας, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα δουν μια οικονομική ενίσχυση 20 με 21 Απριλίου. Είναι ο μήνας, στον οποίο θα δούμε την ενίσχυση για τη βενζίνη.

 Ήδη, για το πετρέλαιο κίνησης υπάρχει οριζόντια μείωση 15 λεπτών. Η πρόθεσή μας είναι όσο κρατάει αυτή η αβεβαιότητα, να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, για να είμαστε στο πλευρό των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια. Όποιο καινούργιο μέτρο αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί στην ώρα του, όταν μετρηθεί σωστά. Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι και οτιδήποτε είναι να πούμε, πρέπει πρώτα να το έχουμε μετρήσει σωστά σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η δημοσιονομική ισορροπία και ο δεύτερος τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «Με τη βενζίνη, μέχρι στιγμής, έχουμε ένα μέτρο που ισχύει μέχρι τον Ιούνιο. Έχει δοθεί μία ενίσχυση, που καλύπτει μια συγκεκριμένη κατανάλωση, για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Εξαντλούμε πάντοτε κάθε περιθώριο διαθέσιμο, αφού έχουμε μετρήσει και διαβάσει σωστά τις δυνατότητες, τις ανάγκες της κοινωνίας. Στο μεταξύ, πλησιάζει η ώρα και για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει γρήγορα. Καταληκτική είναι η Σύνοδος Κορυφής τέλη Μαΐου. Προφανώς, δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Αλλά, αν η Ευρώπη δεν αποφασίσει να πάρει δραστικά μέτρα που θα στηρίξουν τις κοινωνίες, η ελληνική κυβέρνηση, όπως κάνει ήδη, θα συνεχίσει και θα συνεχίσει με πιο δραστικά μέτρα τη στήριξη της κοινωνίας», σηματοδοτώντας και το «όριο» που βάζει ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Μελετάμε ό,τι μπορεί να είναι, όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται. Εάν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογούμενους -γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά, γιατί η χώρα μας δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου, που αυτό παίζει το βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας- είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αντί η κυβέρνηση να ισοφαρίσει με ένα πλαφόν, δίνει απευθείας αυτήν την επιδότηση στον καταναλωτή. Εάν βάζαμε πλαφόν, ενδεχομένως να μην βλέπαμε αυτής της έκτασης την έκπτωση, που βλέπουμε στους λογαριασμούς τώρα. Ο καλύτερος τρόπος να ενισχύεις, είναι να δίνεις απευθείας χρήματα στους ανθρώπους και κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το πλαφόν είναι σημαντικό στην τιμή χονδρεμπορικής, γιατί εκεί θα άλλαζε εντελώς το ράλι τιμών σε διεθνές επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική, εκεί που διαμορφώνονται οι τιμές διεθνώς. Αυτό που κάνει η Ισπανία, είναι αυτό που κάνει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Εάν βάλεις πλαφόν σε έναν συντελεστή παραγωγής του ρεύματος, στην ουσία θα πρέπει να έρθεις να χρηματοδοτήσεις κάτι άλλο. 'Αρα, μειώνονται τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό, από τον οποίο τα μοιράζει η κυβέρνηση στους καταναλωτές. Δεν κάνει η Ισπανία τίποτα συντριπτικά διαφορετικό από αυτό που κάνουμε εμείς».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα έχει μία αξία να δούμε αν η έκπτωση στο ρεύμα που θα πληρώνει ο Ισπανός καταναλωτής τι τάξη μεγέθους θα είναι, σε σχέση με την έκπτωση που έχει πάρει ο Έλληνας καταναλωτής το προηγούμενο διάστημα. Η δική μας πολιτική στήριξης των καταναλωτών έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο. Έχουμε εξαντλήσει και αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που υπήρχε από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, συνεχώς αυξανόμενο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων».











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες