Γιατί πραγματικά δεν πρέπει να αφήνετε το κατοικίδιο σας να σας φιλάει στο πρόσωπο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022

Γιατί πραγματικά δεν πρέπει να αφήνετε το κατοικίδιο σας να σας φιλάει στο πρόσωπο


Έρευνα επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία και την Πορτογαλία δείχνει σύνδεση μεταξύ των φιλιών που δεχόμαστε από τα κατοικίδια μας και λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά -και σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Αγαπάτε το κατοικίδιο σας και -καλώς εχόντων των πραγμάτων, αν δηλαδή είστε υπεύθυνοι άνθρωποι- σας αγαπάει κι εκείνο. Όπως όλες οι σχέσεις και αυτή είναι χρήσιμο να έχει όρια. Εν προκειμένω, έχει να κάνει με τα φιλιά που μας δίνουν οι πιο πιστοί μας σύντροφοι. Ή το 'σκούπισμα' που κάνουν στο πιάτο σου, αφού έχουμε τελειώσει με το φαγητό μας.

Ομάδα ερευνητών από το UK Royal Veterinary College και το University of Lisbon ζητούν από όσους έχουμε ζώα στο σπίτι μας, να πλένουμε τα χέρια μας αφότου τα χαϊδέψουμε ή τακτοποιήσουμε ό,τι αφήνουν πίσω στις βόλτες τους, για να σταματήσουμε τη διάδοση θανατηφόρων ζωυφίων.
Τα κατοικίδια που συνηθίζουν να καθαρίζονται (γενικά και ειδικότερα -καταλαβαίνετε τι εννοούμε) “μπορούν να αλείψουν με υπερμικροβιώματα -που είναι κρυμμένα στα κόπρανα- τα πρόσωπα των ιδιοκτητών τους”, ενημερώνουν οι ειδικοί.

Τονίζουν ότι η αντοχή στα αντιβιοτικά θεωρείται όσο μεγάλη απειλή είναι η τρομοκρατία και η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Έρευνα του University of Washington και του University of Oxford ενημέρωσε πως λοιμώξεις που είναι ανθετικές στα αντιβιοτικά, σκότωσαν 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019 και συνέβαλαν στο θάνατο άλλων 5.000.000.

Προκαλούνται από παθογόνα που εξελίσσονται για να 'γλιτώσουν' από τα φάρμακα, με το πρόβλημα να ξεκινά από τις περιττές συνταγές για αντιβιοτικά.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να γίνουν πιθανές 'δεξαμενές' για ανθεκτικά -σε αντιβιοτικά- στελέχη βακτηρίων.

Η μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες και θα την παρουσιάσουν προς το τέλος του μήνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων -στη Λισαβόνα-, έδειξε ότι η μετάδοση γίνεται 'μέσω της οδού κοπράνων και στοματικής οδού'. Οι σκύλοι που γλείφουν τις πλάτες τους, μπορούν να μεταδώσουν ανθεκτικά -στα φάρμακα- βακτήρια.

Οι ερευνητές εξέτασαν περιττώματα ανθρώπων και ζώων από 41 σπίτια στην Πορτογαλία και 45 στη Μεγάλη Βρετανία -στο σύνολο 114 ανθρώπων, 85 σκύλων και 18 γατών. Συλλέχθηκαν δείγματα και ελέγχθηκαν γενετικά, για υπερβακτήρια.

Βρέθηκε ότι 14 σκύλοι, 1 γάτα και 15 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί σε στελέχη του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά, Escherichia coli που είναι ευρύτερα γνωστό ως κολοβακτηρίδιο. Φυσικά υπάρχει στο έντερο μας. Τα περισσότερα είδη δεν είναι βλαβερά. Κάποια όμως, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, κοιλιακό πόνο, πυρετό και εμετό -μεταξύ άλλων. Το E.coli είναι ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά -όπως η πενικιλίνη.

Σε τέσσερα σπίτια, οι άνθρωποι και τα κατοικίδια βρέθηκαν να έχουν βακτήρια με γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως μόλυνε ο ένας τον άλλον -όχι όμως, ποιος μόλυνε ποιον.

Διευκρινίζεται πως η μελέτη ήταν μόνο παρατηρητική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα κατοικίδια είναι άμεσα υπεύθυνα για τη διάδοση των υπερμικροβίων στους ιδιοκτήτες τους. Εν τούτοις, τα ευρήματα είναι ανησυχητικά.

“Για να μειωθεί η εξάπλωση αυτών των βακτηρίων μέσα στο σπίτι (μεταξύ όσων ζουν σε ζυτό), θα ήταν απαραίτητο να μειωθεί αυτή η στενή σχέση μεταξύ των ιδιοκτητών και των κατοικίδιων, καθώς και να υπάρξουν μεγαλύτερες πρακτικές υγιεινής” εξήγησαν. Η πιο ενδεδειγμένη πρακτική είναι το πλύσιμο των χεριών μετά το χάδι ή τη βόλτα (καταλαβαίνετε τι εννοούμε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες