«Επιδημία» με νεκρούς ρώσους ολιγάρχες – Υποψίες και μαρτυρίες για δολοφονίες τους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 29, 2022

«Επιδημία» με νεκρούς ρώσους ολιγάρχες – Υποψίες και μαρτυρίες για δολοφονίες τους


Μυστήριο επικρατεί γύρω από την υπόθεση θανάτων και εξαφανίσεων Ρώσων ολιγαρχών αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μελών των οικογενειών τους.

Οι θάνατοι πλήθυναν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον τους.

Ο θάνατος του Αβάγιεφ, αντιπροέδρου της Gazprombank

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, η πρώτη υπόθεση αφορά τον θάνατο του Βλαντισλάβ Αβάγιεφ μόλις 51 ετών, στις αρχές του μήνα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας Gazprombank.

Στις 18 Απριλίου βρέθηκε νεκρός στα περίχωρα της Μόσχας με ένα πιστόλι στο χέρι του. Νεκρή βρέθηκε επίσης η σύζυγός του και η κόρη του.

Τα φιλορωσικά κυβερνητικά μέσα, αναφέρουν πως πρόκειται για έγκλημα πάθους και αναφέρουν πως ο Αβάγιεφ αφαίρεσε τη ζωή του αφού πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε την 47χρονη σύζυγό του Γελένα και την 13χρονη κόρη του Μαρία, έχοντας συνειδητοποιήσει πως η σύζυγός του κυοφορεί από άλλον άνδρα.
Ο Σεργκέι Προτοσένια που βρέθηκε νεκρός σε ισπανικό θέρετρο

Η δεύτερη υπόθεση αφορά το θάνατο του 55χρονου Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και πρώην διευθυντή της Novatek, ( Ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου) Σεργκέι Προτοσένια.

Ο Προτοσένια, βρέθηκε απαγχονισμένος στις 20 Απριλίου στο θέρετρο Γιορέτ Ντε Μάρ στην Ισπανία. Νεκρή βρέθηκε επίσης η 53χρονη σύζυγός του Νατάλια και η 18χρονη κόρη του Μαρία.

Η εκδοχή σε αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές είναι πως ο Προτοσένια κρεμάστηκε αφού πρώτα σκότωσε με τσεκούρι αλλά και μαχαίρι την σύζυγό και την κόρη του. Ωστόσο υπάρχουν και εκδοχές που δεν αποκλείουν την πιθανότητα να έχουν δολοφονηθεί και οι τρεις τους.

Παράλληλα, ο Βασίλι Μέλνικοφ, ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας «ΜedStom», ο οποίος βρέθηκε νεκρός μαζί με την σύζυγο και τους 2 γιούς του, στις 25 Μαρτίου στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας μέσα στο υπερπολυτελές του διαμέρισμα του. Τόσο ο Μέλνικοφ όσο και οι άλλοι τρεις νεκροί έφεραν μαχαιριές.

Μιχαήλ Γουότφορντ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μιχαήλ Γουότφορντ βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σάρεϊ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γυναίκα και τα παιδιά του βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη την ώρα, αν και δεν έπαθαν τίποτα. Ο γεννημένος στην Ουκρανία Ρώσος, 66 ετών, έκανε τα εκατομμύρια του ως μεγιστάνας πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC.

Ο θάνατός του βρίσκεται υπό έρευνα από την αστυνομία του Σάρεϊ, η οποία είπε στο BBC στις αρχές Μαρτίου ότι «δεν πιστεύεται ότι υπήρχαν ύποπτες συνθήκες εκείνη τη στιγμή».


Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ

Νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την ρωσική εισβολή και τρεις ημέρες πριν από το θάνατο της Γουότφορντ, νεκρός δι’ απαγχονισμού βρέθηκε στο Λενίντσκι της Ρωσίας και ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, Υποδιευθυντής ασφαλείας της «Gazprom»

Ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, 61 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της πολυκατοικίας του κοντά στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Gazeta και το Newsweek.

Κοντά στη σορό του βρέθηκε μάλιστα και σημείωμα στο οποίο φέρεται πως εξηγούσε τους λόγους που αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του.
Λεονίντ Σούλμαν

Τέλος, στις 30 Ιανουαρίου, νεκρός δι’ απαγχονισμού βρέθηκε και ο Λεονίντ Σούλμαν, επίσης στο Λενίντσκι της Ρωσίας.

Ο 60χρονος Σούλμαν, 60 ετών, βρέθηκε με παρόμοιο τρόπο δίπλα σε ένα σημείωμα που έκανε την αστυνομία να πιστέψει ότι αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την Gazeta και το Newsweek. Ο θάνατος του Σούλμαν ήρθε μόλις μήνες μετά την έναρξη έρευνας για απάτη στην Gazprom, σύμφωνα με το Fortune.


Μαρτυρίες για δολοφονίες των ολιγαρχών

Νέα διάσταση στο θρίλερ των πρόσφατων θανάτων στελεχών ρωσικών επιχειρήσεων φυσικού αερίου και των οικογενειών τους, δίνει πάντως ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, Ιγκόρ Βολόμπουεφ, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν. Ο Βολόμπουεφ, παραιτήθηκε πρόσφατα από τη στελεχική θέση που κατείχε στη ρωσική τράπεζα για να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του στην Ουκρανία.

«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Αβάγιεφ πυροβόλησε την 13χρονη κόρη του και αυτοκτόνησε. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για σκηνοθετημένη αυτοκτονία. Η αυτοκτονία του σκηνοθετήθηκε», τόνισε και εκτίμησε ότι μπορεί να τον «έφαγαν» γιατί γνώριζε πάρα πολλά.

Σύμφωνα με τον Βολομπούεφ ο Αβάγιεφ δολοφονήθηκε και ο πιθανότερος λόγος είναι πως «ήξερε πάρα πολλά» καθώς διαχειριζόταν υποθέσεις VIP πελατών της Gazprombank – ίσως και του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Αβάγιεφ αναφερόταν στον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου (της Gazprombank), τον Βλαντιμίρ Ρίσκιν (…) Ο Ρίσκιν είναι υπεύθυνος για το προσωπικό και τις ειδικές υπηρεσίες που παρέχει η τράπεζα στους VIP πελάτες της. Δηλαδή ο Αβάγεφ θα πρέπει να είχε πρόσβαση… στους λογαριασμούς τους», είπε ο Βολόμπουεφ σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης.

Για την υπόθεση Προτοσένια ανέφερε ότι είναι αρκετές οι ομοιότητες και πως ούτε σε αυτή την περίπτωση «κολλάει» η εκδοχή της αυτοκτονίας. Ο Προτοσένια ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, μιας ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

«Όλες αυτές οι ιστορίες είναι περίεργες. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτοκτονία. Δεν μου ‘’κολλάει’’», τόνισε.

Στην υπόθεση αυτή, δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα στα όπλα του εγκλήματος, (ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι), ούτε βρέθηκαν ίχνη αίματος επάνω στη σωρό του. Επιπλέον ο 22χρονος γιός του, Φεντόρ δήλωσε στη MailOnline ότι ο πατέρας του ποτέ δεν θα σκότωνε τη μητέρα και την αδελφή του και επιμένει ότι και οι τρεις δολοφονήθηκαν.

«Αγαπούσε τη μητέρα μου και ειδικά τη Μαρία την αδελφή μου. Ήταν η πριγκίπισσα του. Δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι που θα την βλάψει. Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αυτό που ξέρω είναι ότι ο πατέρας μου δεν τους έκανε κακό» είπε ο Φεντόρ.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες