"Ασυνήθιστα υψηλή" ακτινοβολία στο Τσερνόμπιλ - Οι Ρώσοι "να περιμένουν ότι θα νοσήσουν από ραδιενέργεια" - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2022

"Ασυνήθιστα υψηλή" ακτινοβολία στο Τσερνόμπιλ - Οι Ρώσοι "να περιμένουν ότι θα νοσήσουν από ραδιενέργεια"


Ο Petro Kotin, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom, επισκέφτηκε ένα από τα τμήματα του λεγόμενου Κόκκινου Δάσους στη αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ μαζί με ειδικούς και παρατήρησε "ασυνήθιστα υψηλή" ακτινοβολία σε περιοχές όπου τα ρωσικά στρατεύματα έσκαψαν χαρακώματα και προσπάθησαν να χτίσουν οχυρώσεις.

Σε μια δήλωση στο Telegram, η Energoatom είπε, "καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας" στην περιοχή.

Οι ενδείξεις εξωτερικής ακτινοβολίας ήταν 10-15 φορές υψηλότερες από το κανονικό και η πιθανή εσωτερική ακτινοβολία που λαμβάνεται από την επαφή με την επιφάνεια του εδάφους θα μπορούσε να είναι 160 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό, πρόσθεσε.

"Ένας άλλος παράγοντας εσωτερικής ακτινοβολίας είναι η ρύπανση Άλφα που σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα θραυσμάτων ραδιενεργού πυρηνικού καυσίμου, τούβλα γραφίτη που διασκορπίστηκαν σε αυτό το τμήμα του Κόκκινου Δάσους" μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986", ανέφερε η Energoatom. "Αυτά τα θραύσματα βρίσκονται τώρα σε βάθος 40-80 εκατοστά, ενώ οι κατακτητές έσκαβαν βαθύτερα. Όταν βρίσκεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, αυτό το είδος ακτινοβολίας έχει αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε δεκάδες και εκατοντάδες φορές πιο ισχυρό από αυτό της ακτινοβολίας γάμα και βήτα".

"Έτσι, όλοι οι κατακτητές που βρίσκονταν στο Κόκκινο Δάσος και δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν χαρακώματα στο Κόκκινο Δάσος, επί σχεδόν 30 ημέρες, θα πρέπει να περιμένουν ασθένεια ραδιενέργειας διαφόρων βαθμών σοβαρότητας", πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Energoatom είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που κατέλαβαν το έδαφος του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ "λεηλάτησαν και κατέστρεψαν επίσης τα γραφεία και το εργαστήριο του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ασφάλειας. Αφαίρεσαν υπολογιστές, εξοπλισμό γραφείου, έσπασαν ή κατέστρεψαν εργαστηριακό εξοπλισμό και συσκευές μέτρησης και λεηλάτησαν γκαράζ με οχήματα που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν επιστήμονες σε ερευνητικούς χώρους".


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες