Οι ασφαλισμένοι θα βγάζουν μόνοι τους τις συντάξεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2022

Οι ασφαλισμένοι θα βγάζουν μόνοι τους τις συντάξεις


Συντάξεις κατ’ αποκοπή σχεδιάζει να δίνει στο εξής η κυβέρνηση, αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι αδυνατεί να εκκαθαρίσει το «στοκ» των 300.000 αιτήσεων για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Αυτές οι συντάξεις θα δίνονται εντός 90 ημερών, δηλαδή… 89 ημέρες αργότερα από την «ψηφιακή σύνταξη εντός μιας ημέρας» που είχε εξαγγείλει πριν δύο χρόνια. Μετά από επτά παρεμβάσεις η «ουρά» στον ΕΦΚΑ και στο επικουρικό ΕΤΕΑΠ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. 

Αν και την περασμένη χρονιά εκδόθηκαν όντως οι περισσότερες συντάξεις (224.000), αντίστοιχα υψηλές όμως ήταν και οι νέες αιτήσεις (215.000). Με αποτέλεσμα ο αριθμός των εκκρεμοτήτων να μην περιοριστεί και οι ασφαλισμένοι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον ΕΦΚΑ.

Πρόσθετα και φέτος αναμένεται αυξημένος αριθμός αιτήσεων. Ήδη κατά τον Φεβρουάριο παραιτήθηκαν 8.500 εκπαιδευτικοί, έναντι 7.500 πέρυσι και 5.500 το 2020 (όπως προβλέπεται για τον έγκαιρο προγραμματισμό των κενών στα σχολεία και οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στα τέλη Αυγούστου).

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό σχέδιο, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του… προηγούμενου που, υποτίθεται, θα έδινε λύση με την πρόσληψη διευθυντών στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα με παχυλούς μισθούς έως 8.500 ευρώ, προβλέπεται η πληρωμή ποσών σύνταξης με ότι μπορεί να αποδείξει ο ασφαλισμένος. Θα προσέρχεται δηλαδή στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με την καρτέλα ενσήμων υπό μάλης και με μια πρώτη ματιά θα υπολογίζεται ο συνολικός χρόνος ασφάλισης. (Ο συντάξιμος μισθός για τον υπολογισμό της σύναξης προκύπτει αυτόματα από την μισθοδοσία ή τα ασφάλιστρα από το 2002 και μετά).

Αυτός ο χρόνος ασφάλισης που θα αποδεικνύει ο ασφαλισμένος θα καταδεικνύει εάν κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί (π.χ. 33 πραγματικά έτη συν 7 πλασματικά για έξοδο στο 62ο έτος στον ιδιωτικό τομέα).


Την ίδια επιλογή θα έχουν και όσοι αναμένουν τις συντάξεις τους εδώ και 3 ή 4 χρόνια καθώς οι αιτήσεις τους δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Προσωρινή πληρωμή
Ωστόσο, η μη απόδοση συντάξεων στις περίπτωσης των παλιών ετησίων συνδέεται με την μη εμφάνιση του συνολικού ασφαλιστέου χρόνου. Οι καθυστερήσεις δηλαδή οφείλονται στο μη εντοπισμό των παλαιών ένσημων που ήταν με το χειρόγραφο σύστημα. Κατά συνέπεια, η νέα διαδικασία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κ.Χατζηδάκης ούτε νέα είναι ούτε αποδίδει, στο βαθμό που ο ασφαλισμένος δεν έχει τα «πούλια» (παλαιά ένσημα) και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν έχουν εντοπίσει τον χρόνο που επικαλείται ο ασφαλισμένος.

Πρόσθετα, η γραφειοκρατία δεν υποχωρεί καθώς ο υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα συνεχίζουν να διατηρούν ανοικτό το φάκελο μέχρι την οριστικοποίηση της σύνταξης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη προσωρινή σύνταξη.

Των νέων εξαγγελιών είχαν προηγηθεί άλλες 7 αντίστοιχης... προχειρότητας προσπάθειες, πλην εις μάτην.

1.Πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την έκδοση της «ψηφιακής σύνταξης σε μια ημέρα». Μάλιστα ο τότε υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης είχε αναφέρει σαν ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας την 1η Ιουλίου 2020


2.Ο ΕΦΚΑ δίνει προσωρινή σύνταξη στο 70% ή 80% της εκτιμούμενης σύνταξης. Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων που αναμένουν εδώ και 3 ή 4 χρόνια την σύνταξη δεν λαμβάνουν προσωρινή ακριβώς γιατί έχουν διαδοχική ασφάλιση. Και έτσι δεν υπάρχει ευχέρεια απόδειξης του αναγκαίου (συνολικού) χρόνου ασφάλισης.

3.Πριν ένα χρόνο προβλέφθηκε η καταβολή προκαταβολής σύνταξης έως 384 ευρώ (για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης).

4.Τον περασμένο Μάιο θεσπίστηκε η εμπλοκή και ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων (Εργατολόγοι) οι οποίο, ωστόσο, προώθησαν μόλις 50 υποθέσεις, κυρίως γιατί η ασχολία τους περιορίζεται στον ασφαλιζόμενος σε ένα και μόνο ταμείο, υποθέσεις όμως για τις οποίες δεν προκύπτει πρόβλημα καθυστερήσεων…


5.Προβλέπεται μπόνους (πρόσθετη αμοιβή) στους υπαλλήλους το ΕΦΚΑ που θα βγάλουν περισσότερης από 60 συντάξεις το μήνα.

6.Οι εκκρεμείς υποθέσεις μεταφέρθηκαν στο «πράσινη κτήριο» (Λ. Κηφισίας) όπου το ασφαλιστέο χρόνο εισάγει στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ιδιωτική εταιρεία. Ωστόσο, απαιτείται διασταύρωση και έλεγχος του ΕΦΚΑ ο οποίος καθυστερεί.

7.Τον περασμένο μήνα (Μάρτιος) νομοθετήθηκε η πρόσληψη διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα με παχυλές αμοιβές, χωρίς από αυτή τη διαδικασία να προκύπτει ο τρόπος βελτίωσης της εκκαθάρισης των αιτήσεων. Στο βαθμό που οι ίδιοι δεν έχουν ευχέρεια έκδοσης συντάξεων (πλην ολίγιστων Δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα). Εκτός και εάν θα ασκούν… βία στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για καλύτερες αποδόσεις….

Κρυμμένες αιτήσεις
Οι μόνες κυβερνητικές προσπάθειες που… απέδωσαν και «μείωσαν» τις αιτήσεις είναι:

α/ ο μη υπολογισμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν έως 90 ημέρες (σ.σ. εν προκειμένω δεν υπολογίζονται οι αιτήσεις του 2022…) και

β/ η απόκρυψη των αιτήσεων που έχουν χρόνο ασφάλισης και στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ.Χατζηδάκης υποκρύπτει περισσότερες από 55.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Και έτσι ομιλεί για 88.000 εκκρεμότητες κύριων συντάξεων, ενώ κυμαίνονται κοντά στις 150.000 αιτήσεις. Σε αντίστοιχο αριθμό έχουν ανέλθει πλέον και οι αίτησης για επικουρική σύνταξη.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες