Γιατί η Ρωσία χάνει τόσο πολλά τανκς; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 16, 2022

Γιατί η Ρωσία χάνει τόσο πολλά τανκς;


Πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες των τεθωρακισμένων της Ρωσίας; Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λένε ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 680 άρματα μάχης.

Εν τω μεταξύ, το Oryx - ένα ιστολόγιο στρατιωτικών και πληροφοριών που μετρά τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία με βάση φωτογραφίες που αποστέλλονται από την εμπόλεμη ζώνη - λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 460 άρματα μάχης και πάνω από 2.000 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Σύμφωνα με την Rand Corporation και το IISS (Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών), η Ρωσία διέθετε συνολικά περίπου 2.700 άρματα μάχης κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Πόσο αποτελεσματικά ήταν τα αντιαρματικά όπλα;

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin κατά την έναρξη της σύγκρουσης και έκτοτε έχουν στείλει τουλάχιστον 2.000 ακόμη.

Τα Javelins μπορούν να εκτοξευθούν έτσι ώστε ο πύραυλος να εκραγεί στην κορυφή ενός άρματος, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Ρωσικά τανκ


Ρωσικά τανκ

Πολλά ρωσικά άρματα είναι εξοπλισμένα με θωράκιση που απορροφά την πρόσκρουση των πυραύλων. Ωστόσο, τα Javelins είναι εξοπλισμένα με δύο πολεμικές κεφαλές. Η μία ανατινάζει τη θωράκιση και η δεύτερη διαπερνά το πλαίσιο από κάτω.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης στείλει τουλάχιστον 3.600 πυραύλους ελαφρού αντιαρματικού όπλου επόμενης γενιάς (NLAW).
Αυτά είναι επίσης σχεδιασμένα να εκρήγνυνται καθώς περνούν πάνω από το σχετικά εκτεθειμένο πάνω μέρος του πύργου των αρμάτων.

«Τα Javelin και NLAW είναι πολύ ισχυρά» λέει ο Nick Reynolds, ερευνητής αναλυτής χερσαίου πολέμου στο Royal United Services Institute (RUSI). «Χωρίς αυτή τη θανατηφόρα βοήθεια, η κατάσταση στην Ουκρανία θα ήταν πολύ διαφορετική». Οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία με 100 αντιαρματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade. Γνωστά ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη "καμικάζι", μπορούν να ίπτανται πάνω από έναν στόχο χιλιόμετρα μακριά από τον χειριστή τους και στη συνέχεια να πέφτουν πάνω σε ένα άρμα, καταστρέφοντάς το με την πολεμική κεφαλή στην άκρη τους.

Πόσο ευθύνονται οι ρωσικές τακτικές;

Σήμερα, ο ρωσικός στρατός επιχειρεί μέσω Τακτικών Ομάδων Τάγματος (BTG), οι οποίες είναι αυτοτελείς μονάδες μάχης που αποτελούνται από άρματα μάχης, πεζικό και πυροβολικό.

Η ακριβής σύνθεση αυτών των μονάδων μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά σχετικά λίγα στρατεύματα πεζικού.

Ρωσικά τανκ
Ρωσικά τανκ


«Η Ρωσία έχει σχετικά λίγα στρατεύματα για να επιστρατεύσει», λέει ο Phillips O'Brien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο St Andrews, «έτσι οι BTG είναι ένας τρόπος δημιουργίας μιας μάχιμης μονάδας με μεγάλη δύναμη».


«Έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται γρήγορα με μεγάλη δύναμη πυρός. Ωστόσο, έχουν πολύ λίγη προστασία όσον αφορά το προσωπικό πεζικού για να τα συνοδεύει και να ανταποδίδει αν η τεθωρακισμένη φάλαγγα δεχθεί επίθεση», λέει. «Αυτό κάνει τον ρωσικό στρατό σαν έναν πυγμάχο που έχει ένα εξαιρετικό δεξί χέρι και ένα γυάλινο σαγόνι».


Ο καθηγητής O'Brien λέει ότι η έλλειψη ρωσικών αεροπορικών περιπολιών σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν βρει εύκολα θέσεις για να στήσουν ενέδρα στις ρωσικές φάλαγγες τεθωρακισμένων.


«Η Ρωσία δεν απέκτησε αεροπορική υπεροχή στην αρχή της σύγκρουσης», λέει, «και έτσι δεν μπορεί να περιπολεί στον ουρανό, εντοπίζοντας τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού». «Αυτό σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να μπουν σε καλές θέσεις πυρός για ενέδρες και μπόρεσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.

Πόσο οφείλεται στη ρωσική ανικανότητα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Oryx, τα μισά από τα άρματα μάχης που έχει χάσει η Ρωσία δεν έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τον εχθρό, αλλά έχουν αιχμαλωτιστεί ή εγκαταλειφθεί.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτό σε υλικοτεχνικές αποτυχίες και στην ανικανότητα των ρωσικών στρατευμάτων. «Έχετε δει εικόνες ρωσικών αρμάτων μάχης να ρυμουλκούνται από τα τρακτέρ των Ουκρανών αγροτών», λέει ο καθηγητής O'Brien.


«Ορισμένα από αυτά τα άρματα εγκαταλείφθηκαν επειδή τους τελείωσαν τα καύσιμα. Αυτό είναι μια υλικοτεχνική αποτυχία. Κάποια κόλλησαν στην ανοιξιάτικη λάσπη, επειδή η ανώτατη διοίκηση εισέβαλε τη λάθος εποχή του χρόνου».


«Οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας αποτελούνται από πολλούς κληρωτούς και νεοσύλλεκτους. Αυτό τις καθιστά, με παγκόσμιους όρους, μια χαμηλής έως μέτριας ποιότητας πολεμική δύναμη», λέει ο Nick Reynolds του RUSI.


«Πολλά άρματα μάχης έχουν εγκαταλειφθεί λόγω κακής οδήγησης. Ορισμένα έχουν πέσει από γέφυρες. Άλλα οδηγήθηκαν σε χαντάκια με αποτέλεσμα να αποκολληθούν τα ερπύστρια. Η ικανότητα των στρατευμάτων να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό τους ήταν ελλιπής. Αλλά συχνά, οι στρατιώτες απλά εγκατέλειψαν τα οχήματά τους και έφυγαν. Έτσι, λείπει και η θέληση να πολεμήσουν», αναφέρει.


Η ουκρανική κυβέρνηση έχει μάλιστα εκδώσει οδηγίες για το πώς οι πολίτες θα πρέπει να παραδίδουν τα εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά οχήματα.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες