Κρεοπώλες: «Στο μισό οι παραγγελίες από πέρυσι» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Απριλίου 17, 2022

Κρεοπώλες: «Στο μισό οι παραγγελίες από πέρυσι»


Υποτονική παραμένει η κίνηση στην αγορά, μία εβδομάδα πριν στρωθεί το πασχαλινό τραπέζι. Οι επαγγελματίες περιμένουν με αγωνία πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση τις επόμενες ημέρες όσο θα μετράμε αντίστροφα για την Ανάσταση.

Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες δηλώνουν πως θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γεμίσει το πασχαλινό τραπέζι με τα καθιερωμένα αμνοερίφια που φέτος κοστίζουν 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με την αύξηση είτε του ρεύματος είτε των τροφίμων.

Αυτή τη στιγμή, όπως λένε, κρεοπώλες της Βόρειας Ελλάδας, η κίνηση είναι άκρως υποτονική.

«Οι παραγγελίες μας είναι στο μισό σε σχέση με πέρυσι, οκτώ στους 10 ρωτάνε, δύο στους 10 παραγγέλνουν. Είμαστε φοβισμένοι, γιατί αν ο κόσμος δεν παραγγείλει, δεν θα παραγγείλουμε κι εμείς από τους εμπόρους. Κι αν μείνουν άσφαχτα αρνιά και κατσίκια, η αγορά θα επηρεαστεί άμεσα. Γιατί αν δεν σφαχτούν τώρα, μετά δεν θα έχουν καμία αγοραστική αξία» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο φόβος των 15 ευρώ
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος μιλώντας στα «ΝΕΑ» αναφέρει ότι προκειμένου να καλύψουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής (70%) θα πρέπει να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια από 11 ευρώ και πάνω.

«Όχι για να κερδίσουμε, αλλά για να βγάλουμε τα έξοδα» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Αν εμείς πουλήσουμε 11 ευρώ, ο καταναλωτής θα το πάρει 15 ευρώ. Οι τιμές, λοιπόν, από εμάς θα είναι από 7,5-8,5 ευρώ το κιλό το αρνί, ενώ το κατσίκι θα πάει παραπάνω 8,50-9,50 ευρώ γιατί φέτος τα κατσίκια είναι λειψά, καθώς πολλά έφυγαν, έως την Τρίτη, στο εξωτερικό, σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, για το καθολικό Πάσχα.»

« Οπως και αρνιά έφυγαν, αλλά μικρού βάρους, μέχρι επτά κιλά σφαγμένα, επειδή εκεί τα βάζουν στο ταψί. Εάν εμείς πουλήσουμε 8-8,5 ευρώ, το κρεοπωλείο, εάν τα έχει πάρει από εμάς και όχι από ενδιάμεσους, μπορεί να το πουλήσει και να κερδίζει – λιγότερο βέβαια από ό,τι θα κέρδιζε άλλες φορές – στα 12-12,5 ευρώ το κιλό».

Βέβαια, σπεύδει να τονίσει ότι αν υπάρξουν δύο ή τρεις ενδιάμεσοι, η τιμή δεν αποκλείεται να ανέβει. «Επειδή η αγορά είναι ελεύθερη, αυτό δεν μπορούμε εμείς να το επιβάλουμε. Την τελευταία εβδομάδα, αν υπάρχει έλλειψη, μπορεί να δούμε κερδοσκοπία και να φτάσει η τιμή στα 15 ευρώ».








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες