Ποιες χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο - Πόσο η Ελλάδα; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 28, 2022

Ποιες χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο - Πόσο η Ελλάδα;


Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Ευρώπη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η «αιμοδοσία» των ευρωπαϊκών κρατών με το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει την πλήρη εξάρτηση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε μία «απότομη αφύπνιση» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Φινλανδία, που εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εισάγει το 94% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Λετονία το 93% , δηλαδή, στις χώρες αυτές υπάρχει ρωσικό μονοπώλιο.



Η Τσεχία εισάγει το 80% από τη Ρωσία, η Βουλγαρία το 77% του φυσικού αερίου και, τώρα, αντιμετωπίζει το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα.

Η Αυστρία εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία κάλυπτε το 49% των αναγκών της σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το 35%), η Ιταλία το 46%, η Πολωνία το 40% και η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνική ενέργεια, εισάγει μόνο το 29%.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι θα χρειαστούν μήνες, τουλάχιστον, για να περιοριστεί ουσιαστικά η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα σχετικά με τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης και Ρωσίας, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα, 30 Απριλίου, πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom.

Σημειώνεται πως η επίσημη γερμανική θέση, μέχρι στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες