Ξεμείναμε από λουλούδια για τον Επιτάφιο - Εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 20, 2022

Ξεμείναμε από λουλούδια για τον Επιτάφιο - Εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία


Αναγκαστήκαμε να εισάγουμε λουλούδια από Τουρκία και Ιταλία για τον Επιτάφιο λένε οι ανθοπώλες.

«Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν είχαμε εορταστική περίοδο τις ημέρες του Πάσχα. Λόγω της Πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσχυσαν, δεν είχαμε κόσμο στους επιταφίους, δεν είχαμε κόσμο στις Αναστάσεις.

Φέτος ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε κανονικά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας» σημειώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου και μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σύλλης.

Γιατί έγιναν εισαγωγές από Τουρκία και ανατιμήσεις
Αναφερόμενος στους Επιταφίους, ο κ. Σύλλης ξεκαθάρισε ότι «τη Μ. Πέμπτη πηγαίνουμε στα λουλούδια στις Ιερούς Ναούς. Φέτος είχαμε ένα θέμα με την επάρκεια, καθώς αναγκαστήκαμε να εισάγουμε λουλούδια από Τουρκία και Ιταλία. Αυτό συνέβη, διότι οι ανθοπαραγωγοί της Κρήτης, κλάδεψαν και άλλαξαν τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να λιγοστέψει πολύ η επάρκεια».

Ασορτί με τις ανατιμήσεις στα περισσότερα προϊόντα, έτσι και στα λουλούδια σημειώθηκαν αυξήσεις στις προμήθειες από τους εμπόρους. «Υπήρξε πράγματι μια αύξηση, όμως ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί ώστε να μπορέσουμε και εμείς να σταθούμε μετά από δύο πολύ – πολύ δύσκολα χρόνια.

Όσο η Ρωσία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, τόσο το κύμα της ακρίβειας θα επηρεάζει όλα τα είδη, καθώς όπως αυξήθηκε το αέριο, όπως αυξήθηκε το ρεύμα, έτσι αυξήθηκαν και τα μεταφορικά. Εμείς από την πλευρά μας ως ανθοπώλες προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σύλλης.

Ύφεση στην αγορά
Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο ακόμη και στην μετά κορονοϊού – εποχή, συμπληρώνει ότι «με εξαίρεση την ημέρα των ερωτευμένων (14/2) και την ημέρα της γυναίκας, η κίνηση στην αγορά παρουσιάζει σημαντική ύφεση. Περιμένουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για να επανέλθουμε πλήρως στα δεδομένα που είχαμε προ δύο ετών».


Όσο για τα λουλούδια που προμηθεύεται ο καταναλωτής προκειμένου να μπει στο κλίμα των ημερών, πλην των γαρυφάλλων που θεωρείται κατ’ εξοχήν το λουλούδι του Επιταφίου, ο κ. Σύλλης τονίζει ότι «υπάρχουν και άλλα λουλούδια με τα οποία μπορεί να στολίσει κανείς συμπληρωματικά έναν Επιτάφιο, όπως τα κρίνα, οι λευκές κάλλες, αλλά και τα τριαντάφυλλα».

Για επάρκεια στα γαρύφαλλα έκανε λόγο και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Γαβανάς.

«Παρά τις αυξήσεις της τάξεως του 30% με 35% στην αγορά, η επάρκεια είναι μεγάλη. Απλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ανθοπώλες δεν πήραν τις ποσότητες που ζήτησαν. Εάν για παράδειγμα κάποιος ζήτησε 1.000 γαρύφαλλα, πήρε 800. Ομοίως, αν ζήτησε 500, πήρε 350. Όλοι όμως έχουν γενναίες ποσότητες στα καταστήματα τους» αναφέρει o κ. Γαβανάς.


 

1 σχόλιο:

  1. Στους Αγίους Θεοδώρους, τα λουλούδια του επιταφίου είναι τάμα ή όχι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες