Τι σημαίνει όταν οι γάτες τρίβουν πάνω σας το κεφάλι τους; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022

Τι σημαίνει όταν οι γάτες τρίβουν πάνω σας το κεφάλι τους;


Η σελίδα Tsitsos the Cat στο Facebook προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και νέα σχετικά με τις γάτες και μετρά 90 χιλιάδες like. Την τρέχουν οι γονείς του Τσίτσου, ενός συμπαθέστατου γατιού που έχει γίνει πια viral.

Ζητήσαμε λοιπόν να μας πουν για τη σημασία που έχουν οι κεφαλιές που δίνουν οι γάτες, δηλαδή όταν τρίβουν τα κεφαλάκια τους στους ανθρώπους. Και ο Τσίτσος μας απάντησε.

«Γεια σας! Για όσους δεν με γνωρίζετε είμαι ο Τσίτσος, μια γαλαζοαίματη γάτα που εδώ και 1.5 χρόνο έχω αναστατώσει το διαδίκτυο.

Και οφείλω να πω ότι πεταξα την σκούφια μου όταν μου ζητήθηκε να γράψω ένα αρθρο στο οποίο θα ξεδιαλύνουμε την εμμονή της γάτας με τις.. κουτουλιές, αυτή την χαριτωμένη, αλλά ελαφρώς ακατανόητη συμπεριφορά της γάτας – για εσάς τους ανθρώπους -που βλέπετε τα πάντα με την στενόμυαλη, ανθρωποκεντρική σας οπτική!

Ο Τσίτσος όμως είναι εδώ και θα σας τα εξηγήσει όλα και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα καταλάβετε πόσο λογικά φερόμαστε!

Πρώτα από όλα να εξηγήσουμε τι είναι αυτές οι κεφαλιές. Είναι ένα ελαφρό, ελεγχόμενο χτύπημα (tap) μεταξύ των κεφαλιών δυο γατών που συνοδεύεται από τρίψιμο των μάγουλων σε όποιο σημείο του σώματος της άλλης γάτας είναι κοντά. Οι κεφαλιές δεν κατευθύνονται μόνο σε άλλες γάτες, αλλά και σε ανθρώπους και σε διάφορα αντικείμενα όπως τοίχους, έπιπλα και καρέκλες!

Η παρατήρηση του Τσίτσου

Πριν αναφερθώ στις θεωρίες των κατ εξοχήν ειδικών για τις «κεφαλιές» των γατών θα ήθελα να σας πω ότι παρατηρώντας τις γάτες της αυλής, φαίνεται ότι οι κεφαλιές λαμβάνουν χώρα μεταξύ γατών που διαπνέονται από φιλικά συναισθήματα και όλο αυτό φαίνεται να είναι μια τρυφερή εκδήλωση στοργής!

Γιατί οι γάτες κάνουν κεφαλιές; Τι λένε οι ειδικοί;

Αλλά μια και η δική μου παρατήρηση βασίζεται στις 15 γάτες της αυλής ας δούμε τι λέει περί αυτών μια πολυ αγαπημένη και καταξιωμένη συμπεριφορίστρια γατών, η κυρία Παμ Τζόνσον Μπένετ!

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι η γάτα έχει αδένες που εκκρίνουν φερομόνες (χημικές ενώσεις με συγκεκριμένη οσμή, που είναι χαρακτηριστικές για την εκάστοτε γάτα) σε όλο τους το σώμα, αλλά ειδικά στο μέτωπο και στα μάγουλα η συγκέντρωση τέτοιων αδένων είναι αυξημένη. Όταν μια γάτα τρίβεται με το πρόσωπό της κάπου (σε κάποιον άνθρωπο, ή σε κάποιο άλλο ζώο ή σε κάποιο αντικείμενο) απλώσει τις φερομόνες της και ουσιαστικά μαρκάρει με αυτές τις φερομόνες το αντικείμενο στο οποίο τρίβεται ως οικείο, ως «δικό της».

Η Τζόνσον Μπένετ ξεκαθαρίζει ότι η κεφαλιά δεν είναι απλώς ένα μαρκάρισμα αντικειμένων με τις μυρωδιές της! Ισχυρίζεται (και θα συμφωνήσω μαζί της) ότι πρόκειται για μια κίνηση που δηλώνει εμπιστοσύνη – γιατί αλλιώς μια γάτα δεν θα τολμούσε να πλησιάσει τόσο κοντά σας ώστε να τριφτεί σε εσάς – και είναι μια χειρονομία που ενισχύει το δεσμό της μαζί σας.

Η συμπεριφορίστρια προσθέτει ότι η κεφαλιά εκτός από μια άσκηση σύνδεσης είναι και μια εκδήλωση στοργής αλλά και μια ένδειξη σεβασμού προς αυτόν που δέχεται την κεφαλιά. Τα ίδια κίνητρα υπάρχουν (σύνδεση, στοργή, σεβασμός) και όταν αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται προς κάποια άλλη γάτα!

ΠΡΟΣΟΧΗ – Μην μπερδεύετε τις κεφαλιές με την πίεση του κεφαλιού της γάτας σε ένα σημείο

Ενώ οι κεφαλιές είναι μια τελείως φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας, το να πιέζει η γάτα το κεφάλι της επίμονα σε ένα σημείο είναι μια ανησυχητική εκδήλωση που μπορεί να δηλώνει νευρολογικής φύσεως διαταραχής που μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως δηλώνει ένας άλλος κτηνίατρος, ο δόκτωρ Έρικ Μπάρχας!

Έχοντας πει όλα ετούτα είμαι πλέον σίγουρος οτι αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική εκδήλωση είναι η κεφαλιά για μια γάτα και μπορείτε να νιώθετε ευγνώμονες όταν η γάτα σας κάνει την τιμή να χτυπάει έτσι χαδιάρικα, χαριτωμένα το κεφαλάκι της πάνω σας! Απολαύστε την χειρονομία της και ανταποδώστε προσφέροντάς της τα χαδάκια που της αξίζουν, εστιάζοντας στο πηγούνι, στο μέτωπο και στα μαγουλάκια της!









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες