Τι κάνεις αν υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 09, 2022

Τι κάνεις αν υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου


Είναι από τις πιο αγχωτικές καταστάσεις να βλέπεις τον δείκτη θερμοκρασίας να ξεπερνάει τη μέση τιμή και να ανηφορίζει. Ειδικά στα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα ψυκτικά υγρά, τα δοχεία υπερπλήρωσης και τα δυνατά βεντιλατέρ είναι ένα σπάνιο φαινόμενο ενώ στα παλαιότερης τεχνολογίας ήταν κάτι που συνέβαινε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τον παρακάτω μπούσουλα θα δεις ποιες αιτίες μπορείς να αποκλείσεις για να κινηθείς ανάλογα.


Αρχικά αν δεις μια μικρή μετατόπιση του δείκτη σε μέρα με καύσωνα, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν έχεις κολλήσει και στην κίνηση και το βεντιλατέρ δουλεύει υπερωρίες είναι ένας ακόμα φυσιολογικός λόγος που συμβαίνει αυτό. 

Αν η ένδειξη φλερτάρει με την ανώτατη θέση και ανάψει και το σχετικό λαμπάκι είναι η στιγμή για τις πρώτες ενέργειες. 

Για αρχή άνοιξε το καλοριφέρ στη μέγιστη ένταση και θερμοκρασία. Μπορεί να ακούγεται βάρβαρο, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποδεσμευτεί θερμότητα από τον χώρο του κινητήρα. 

Αν θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα κάνε το αυτοκίνητο στην άκρη, όπου μπορείς και σβήσε τον κινητήρα. Στην ακραία περίπτωση που αρχίσεις να βλέπεις και καπνούς, μην ανοίξεις αμέσως το καπό. 
Αλλιώς άνοιξέ το για να να αποβληθεί πιο γρήγορα η θερμότητα και άνοιξέ το όταν σταματήσουν να βγαίνουν καπνοί. Αφού περιμένεις κάνα εικοσάλεπτο δες από κάτω αν υπάρχει διαρροή ψυκτικού υγρού, είναι συνήθως ένα υγρό πρασινογάλαζης απόχρωσης.


Στη συνέχεια δες τη στάθμη του ψυκτικού και αν χρειαστεί συμπλήρωσε μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή ποσότητα. Αν δεν έχεις μαζί σου υγρό και δεν υπάρχει κάποιο βενζινάδικο εκεί κοντά, συμπλήρωσε με νερό στην ανάγκη. 
Στην περίπτωση που η στάθμη του υγρού είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει κάποια ορατή διαρροή ο ένοχος είναι ο θερμοστάτης που μάλλον έχει κολλήσει και δεν δίνει σήμα στο βεντιλατέρ να ψύξει το ψυγείο ή στη χειρότερη περίπτωση, βλάβη στην αντλία νερού. 

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν συνίσταται να ξεκινήσεις και πάλι το αυτοκίνητο και να συνεχίσεις και θα πρέπει να καλέσεις οδική βοήθεια για να μεταφέρει το αυτοκίνητο σε κάποιο συνεργείο για τα περαιτέρω. 
Σε κάθε περίπτωση επειδή δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθεί μια υπερθέρμανση κινητήρα έχε πάντα έναν φρέσκο πυροσβεστήρα, όπως ορίζει και ο ΚΟΚ, και έχει τον έτοιμο προς χρήση. 









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες