Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει ζώο που έχει μολυνθεί από τον ιό της λύσσας; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει ζώο που έχει μολυνθεί από τον ιό της λύσσας;


CDC ΗΠΑ: Η αλεπού που δάγκωσε την εκπρόσωπο Ami Bera, μια ρεπόρτερ, και τουλάχιστον 7 άλλους ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, DC την Τρίτη υπεβλήθη σε ευθανασία και βρέθηκε θετική στον ιό της λύσσας, ανέφερε το Fox News. Ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν στο Fox News ότι είναι ζωτικής σημασίας ένα άτομο που δαγκώνεται από ένα ζώο να αναζητήσει αμέσως ιατρική περίθαλψη και να προσπαθήσει να κάνει το ζώο τεστ για λύσσα, αν είναι δυνατόν.




Η υπηρεσία ελέγχου ζώων της Ουάσιγκτον DC Animal Control «συνέλαβε» μια αλεπού να κυνηγά βουλευτές και άλλους επισκέπτες στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν στον ιστότοπό τους ότι η λύσσα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό.

Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας είπε ότι μόλις εμφανιστούν συμπτώματα λύσσας, η ασθένεια είναι «σχεδόν πάντα θανατηφόρα».

Ο Δρ Fred Davis είναι ο Συνεργάτης Πρόεδρος, επείγουσας ιατρικής στο Northwell Health System στο Long Island στη Νέα Υόρκη και είπε στο Fox News ότι η λύσσα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια και τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία αμέσως αφού δαγκωθούν ή γρατσουνιστούν από ένα άγριο ζώο.

Ο Ντέιβις είπε ότι τα θύματα δαγκώματος θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία πριν εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους και υπερβολική σιελόρροια. Σύμφωνα με το CDC, τα πρώιμα συμπτώματα του ιού εκτός από τον πυρετό και τον πονοκέφαλο μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αδυναμία ή δυσφορία και αίσθημα τσιμπήματος ή κνησμού στο σημείο του δαγκώματος.

Ο οργανισμός υγείας είπε επίσης ότι η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί και “Μέσα στις μέρες, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να γίνει ανήσυχο, μπερδεμένο και ταραγμένο.

Καθώς ένα άτομο αρρωσταίνει, μπορεί να παραληρεί, να έχει παραισθήσεις, να μην μπορεί να κοιμηθεί και να μην μπορεί να καταπιεί ή να σβήσει τη δίψα του».

Ορισμένοι ειδικοί υγείας είπαν στο Fox News ότι σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει υδροφοβία, έναν «φόβο για το νερό», ο οποίος προκαλείται από τον έντονο πόνο που βιώνει ο ασθενής όταν προσπαθεί να καταπιεί υγρά, συμπεριλαμβανομένου του νερού και του σάλιου.



Ο Ντέιβις είπε στο Fox News, “Η λύσσα είναι ένας ιός που μεταδίδεται από το σάλιο των μολυσμένων ζώων. Συνήθως αυτό συμβαίνει από ένα δάγκωμα ή το σάλιο του μολυσμένου ζώου που έρχεται σε επαφή με μια ανοιχτή πληγή”.

Ο Ντέιβις είπε επίσης, “Εάν σε δαγκώσει ένα άγνωστο ζώο, ειδικά αν αυτό το ζώο φέρεται παράξενα (ένα νυκτόβιο ζώο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας) ή ένας σκύλος που δεν μπορεί να τον παρακολουθήσουν για ασυνήθιστη συμπεριφορά, τότε θα πρέπει να αναζητήσεις επείγουσα φροντίδα.”

Το CDC είπε ότι ο ιός εντοπίζεται κυρίως σε άγρια ​​ζώα όπως τα ρακούν, τα skunks, οι νυχτερίδες και οι αλεπούδες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται με λύσσα από δαγκώματα σκύλων, ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του. Ο Davis είπε ότι η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τον καθαρισμό του τραύματος και στη συνέχεια τη θεραπεία του ατόμου με PEP, Postexposure Prophylaxis (PEP).

Η προφύλαξη μετά την έκθεση αποτελείται από μια δόση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης κατά της λύσσας (HRIG) και αντιλυσσικού εμβολίου που χορηγείται την ημέρα της έκθεσης στη λύσσα.

Μια άλλη δόση εμβολίου χορηγείται ξανά την τρίτη, την έβδομη και την 14η ημέρα μετά το δάγκωμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC.

«Για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ κατά της λύσσας στο παρελθόν, η προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP) θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει τη χορήγηση τόσο του εμβολίου HRIG όσο και του αντιλυσσικού εμβολίου», δήλωσε το CDC και σημείωσε επίσης ότι «συνιστάται ο συνδυασμός HRIG και εμβολίου τόσο για δάγκωμα όσο και για μη -εκθέσεις σε δαγκώματα, ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα μεταξύ της έκθεσης και της έναρξης της θεραπείας.”



Το CDC προειδοποίησε επίσης τους ταξιδιώτες που δαγκώνονται από ζώο ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλη περιοχή για να λάβουν θεραπεία, καθώς ο εμβολιασμός και τα φάρμακα για την έκθεση στη λύσσα δεν είναι διαθέσιμα παντού στον κόσμο. Ο Δρ Robin Sturtz, κτηνίατρος και Διευθυντής του προγράμματος Vet Tech στο Πανεπιστήμιο Long Island στη Νέα Υόρκη, είπε στο Fox News ότι η λύσσα είναι μια σοβαρή ανησυχία όταν πρόκειται για δαγκώματα ζώων. «Υπάρχουν λιγότεροι από μια χούφτα επιζώντες από λύσσα όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία».

Ο Sturtz είπε στο Fox News ότι ένα ζώο με λύσσα στο τελευταίο στάδιο εμφανίζεται συνήθως ταραγμένο και αποπροσανατολισμένο.

Ο Sturtz είπε επίσης ότι τα νυκτόβια ζώα, όπως τα ρακούν, που έχουν τον ιό, θα εμφανίζονται τις ώρες της ημέρας και θα πλησιάζουν ακόμη και τους ανθρώπους.

Ο Sturtz είπε ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να μείνετε μακριά από τα άγρια ​​ζώα, να καλέσετε τον έλεγχο των ζώων και να τα θαυμάζετε από μακριά.

Τόνισε επίσης την ανάγκη οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να εμβολιάζουν τα σκυλιά και τις γάτες τους κατά της λύσσας.

Ο Sturtz αναφέρθηκε επίσης στην αντίληψη ότι τα ζώα με λύσσα «βγάζουν αφρούς από το στόμα».

Ο κτηνίατρος εξήγησε στο Fox News ότι τα ζώα δεν «βγάζουν αφρούς απαραιτήτως από το στόμα» αλλά μάλλον βγάζουν σάλια.



Ο Sturtz είπε ότι ο ιός επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του ζώου και δεν μπορεί να καταπιεί το σάλιο του, έτσι το ζώο αρχίζει να βγάζει σάλια, κάτι που δημιούργησε αυτή την περιγραφή. Για να προστατευθείτε από τη λύσσα, το CDC πρόσφερε τις ακόλουθες συμβουλές στον ιστότοπό του: Αποφύγετε τα ζώα όταν ταξιδεύετε

Μην αγγίζετε σκύλους, κουτάβια ή άλλα ζώα. Αυτό ισχύει τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα κατοικίδια. Δεν απαιτούν όλες οι χώρες να εμβολιάζονται τα κατοικίδια κατά της λύσσας.

Ακόμη και ζώα που φαίνονται υγιή μπορούν να μεταδώσουν τη λύσσα.

Επιβλέπετε στενά τα παιδιά, ειδικά γύρω από τα σκυλιά και τα κουτάβια, τις γάτες και τα γατάκια και την άγρια ​​ζωή.

Εάν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας, παρακολουθήστε το προσεκτικά. Μην το αφήνετε γύρω από άλλα τοπικά κατοικίδια ή άγρια ​​ζώα.

Αποφύγετε να φέρνετε ζώα στο σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να έχουν μολυνθεί από λύσσα, αλλά να μην παρουσιάζουν σημάδια παρά μόνον αρκετές ημέρες ή μήνες αργότερα.

Εάν αποφασίσετε να φέρετε ένα ζώο μαζί σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, να γνωρίζετε τους κανονισμούς εισαγωγής ζώων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC και του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργίας USDA. Εάν ταξιδεύετε για εργασία με ζώα, φέρτε και φορέστε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες