«Απλησίαστος» ο οβελίας το Πάσχα – Τι λένε οι κρεοπώλες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 09, 2022

«Απλησίαστος» ο οβελίας το Πάσχα – Τι λένε οι κρεοπώλες


Να οριστεί πλαφόν στις τιμές στο αρνί και το κατσίκι προκειμένου να παταχθούν διαφαινόμενα κερδοσκοπικά τερτίπια και να μην ξεπεραστεί η αναμενόμενη αύξηση του 20% στο τελικό κόστος για τον καταναλωτή, ζήτησε από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).

«Προφανώς δικαιούνται ένα θεμιτό κέρδος τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ούτε για ένα σεντς, αλλά την ίδια στιγμή πιέζεται σημαντικά, λόγω των ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών και της ενέργειας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης.

«Οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται ήδη στο κρέας. Από σήμερα η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί. Στο αρνί και στο κατσίκι υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες μεταφράζονται σε περίπου 9-11 ευρώ στο αρνί και στο κατσίκι της λιανικής αγοράς σε σχέση με πέρυσι που η τιμή βρισκόταν στα 8-9,50 ευρώ», σημείωσε ο κ. Κεσίδης και συμπλήρωσε: «Η αγοραστική δύναμη έχει πέσει πάνω από το 40%. Ο κόσμος δυσκολεύεται να ψωνίσει με τις αυξήσεις που σημειώνονται». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Σάββατο του Λαζάρου θα γνωρίζουμε την τελική τιμή για τον οβελία του Πάσχα».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας σε συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής θα φτάσει τα 12-13 ευρώ ανά κιλό σε αρνί και κατσίκι, με τον κ. Γίτσα να απευθύνει έκκληση προς τους κτηνοτρόφους «ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι από τις ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κρέατος. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος, εκτιμά ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με άλλες χρονιές.

Το κόστος στη διατροφική αλυσίδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων και να κρούουν τον «κώδωνα» του κίνδυνου για το μέλλον του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ήδη υποστεί πλήγμα, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Ο ίδιος ανέφερε: «Οι βασικές τροφές που χρησιμοποιούμε (καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι), έχουν σημειώσει αύξηση έως και 70%. Η κατάσταση είναι καταστροφική».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων τόνισε ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος.

Συγκεκριμένα:

  • Η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 45 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.
  • Η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 40, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
  • Η τιμή αγοράς του κριθαριού ανέρχεται στα 43 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες