Τερματισμός Γάμος: Οι καταπιεσμένοι σύζυγοι πανηγυρίζουν καθώς η Αγγλία υιοθετεί το «χωρίς υπαιτιότητα διαζύγιο» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022

Τερματισμός Γάμος: Οι καταπιεσμένοι σύζυγοι πανηγυρίζουν καθώς η Αγγλία υιοθετεί το «χωρίς υπαιτιότητα διαζύγιο»


Τερματισμός Γάμος: Όχι άλλα πλαστά στοιχεία ή χρόνια αναμονής – από την Τετάρτη, οι δυστυχισμένοι σύζυγοι στην Αγγλία και την Ουαλία μπορούν να τερματίσουν τους γάμους τους χωρίς να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του νόμου για το διαζύγιο εδώ και μισόν αιώνα. Η έναρξη των «χωρίς υπαιτιότητα» διαζυγίων σημαίνει ότι ο ένας σύζυγος δεν χρειάζεται πλέον να αποδεικνύει την ενοχή του άλλου για μοιχεία, «παράλογη συμπεριφορά» ή εγκατάλειψη. Εάν δεν υπήρχαν τέτοιοι λόγοι, το ζευγάρι έπρεπε να ζήσει χωριστά για δύο χρόνια προτού χορηγηθεί διαζύγιο — ή πέντε χρόνια εάν ένας σύντροφος αντιτασσόταν στη διαδικασία.




Η αλλαγή ευθυγραμμίζει την Αγγλία και την Ουαλία με τη Σκωτία, η οποία έχει το δικό της νομικό σύστημα, και με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Γερμανίας.

Ενώ οι ειδικοί αναμένουν μια βιασύνη διαζυγίων από ζευγάρια που περίμεναν τη νομική μεταρρύθμιση, προβλέπουν ότι θα μπορούσε επίσης να αυξήσει ειρωνικά τα ποσοστά γάμου, υποσχόμενοι μια ευκολότερη διέξοδο εάν η σχέση χαλάσει.

Η περίπτωση της Τίνι Όουενς ώθησε μια εκστρατεία για την αλλαγή αφού έχασε έναν αγώνα για το Ανώτατο Δικαστήριο το 2018, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους δικαστές ότι ο 40ετής γάμος της θα έπρεπε να τελειώσει.

Ο σύζυγός της είχε αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς της για παράλογη συμπεριφορά και οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η παγίδευση σε έναν δυστυχισμένο γάμο δεν ήταν από μόνη της λόγος για διαζύγιο.

«Κανείς δεν πρέπει να παραμείνει σε έναν γάμο χωρίς αγάπη ή να υπομείνει μια μακρά, μακρόχρονη και δαπανηρή δικαστική μάχη για να τον τερματίσει», είπε η Όουενς. «Αυτή η αλλαγή του νόμου προστατεύει από αυτό και το καλωσορίζω», πρόσθεσε.

Η μεταρρύθμιση δεν προαναγγέλλει «γρήγορα διαζύγια» αμερικανικού τύπου — υπάρχει ελάχιστη αναμονή 20 εβδομάδων μεταξύ του συζύγου που θα κινήσει πρώτα τη διαδικασία και μετά θα υποβάλει αίτηση για έννομη τάξη.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να περιμένουν άλλες έξι εβδομάδες προτού χορηγηθεί το διαζύγιο.

Αλλά αναθεωρεί το τρέχον σύστημα, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι σύζυγοι θα κατέφευγαν σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να βρουν στοιχεία λάθους ή το ζευγάρι θα συμφωνούσε απλώς να επινοήσει τα στοιχεία.



Η Βίκυ παραδέχτηκε ότι εκείνη και ο πρώτος της σύζυγος «έπρεπε να επινοήσουν σενάρια και καταστάσεις που πιστεύαμε ότι θα γίνονταν αποδεκτές» από το δικαστήριο αφού είχαν συμφωνήσει σε ένα φιλικό διαζύγιο.

Ο δεύτερος γάμος της ήταν με έναν «πολύ χειριστικό» και «βίαιο» άνδρα που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διαδικασίες διαζυγίου, αναγκάζοντάς την να περιμένει πέντε χρόνια χωρισμού. «Και θα μπορούσα να είχα φύγει από αυτή τη σχέση πολύ πιο γρήγορα και πολύ νωρίτερα από ό,τι ήμουν», είπε η Βίκυ, δίνοντας μόνο το μικρό της όνομα, στο ραδιόφωνο του BBC.

Ορισμένοι δικηγόροι χαιρέτησαν το τέλος μιας αντίπαλης κουλτούρας διαζυγίου, ενώ τόνισαν ότι οι νομικές συμβουλές παραμένουν απαραίτητες για την επίλυση οικονομικών ζητημάτων και ζητημάτων επιμέλειας παιδιών. Μια έρευνα που παρήγγειλε η δικηγορική εταιρεία Slater and Gordon έδειξε μια ακούσια συνέπεια – το 32 τοις εκατό των ερωτηθέντων που συζούν απάντησαν ότι ήταν πιο πιθανό να παντρευτούν τώρα που η διαδικασία διαζυγίου ήταν απλούστερη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες