Αλλαγή Ελαστικών: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 09, 2022

Αλλαγή Ελαστικών: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε


Τα φθαρμένα λάστιχα σε ένα αυτοκίνητο, σκούτερ ή μοτοσυκλέτα είναι επικίνδυνα σε κάθε εποχή. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε όταν επιλέγουμε ένα νέο σετ ελαστικών;
Δεν υπάρχει ιδανική εποχή για να αλλάξουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας μας. Όταν αυτά είναι φθαρμένα, πολυκαιρισμένα ή έχουν φθορές και σκισίματα, πρέπει να αντικατασταθούν. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε κάποια σημαντικά πράγματα όταν επιλέγουμε καινούρια λάστιχα.
Καταρχήν, τα νέα ελαστικά θα πρέπει να έχουν τις διαστάσεις που προτείνει ο κατασκευαστής. Δεν μπορούμε να βάλουμε ότι φάρδος ή προφίλ θέλουμε, γιατί έτσι θα επηρεαστεί η συμπεριφορά του οχήματος, συνεπώς και η ασφάλεια στην οδήγηση – μαζί με τις επιδόσεις και την κατανάλωση καυσίμου.
Στην περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε και ζάντες, με άλλες μεγαλύτερες για παράδειγμα, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ειδικό για την διάσταση ελαστικών που ταιριάζει στους νέους τροχούς.
Θα πρέπει επίσης τα καινούρια ελαστικά να έχουν το σωστό τύπο και δείκτες φορτίου και ταχύτητας για το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα μας. Ένα σπορ ελαστικό π.χ. που ζεσταίνεται σε υψηλές ταχύτητες, δεν θα φτάνει εύκολα στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του όταν το βάζουμε σε ένα 1.000άρι σουπερμίνι.

Για ειδικές περιπτώσεις, όταν π.χ. το όχημα κινείται συχνά σε χιόνι-πάγο ή σε χώμα και λάσπη, υπάρχουν αντίστοιχου τύπου ελαστικά που προσφέρουν καλύτερη συμπεριφορά σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.
Επίσης σημαντικό, είναι να επιλέξουμε ένα καλό ελαστικό από σοβαρό κατασκευαστή που γνωρίζουμε. Προτιμάμε τα επώνυμα ελαστικά ή, αν τα οικονομικά μας δεν τον επιτρέπουν, αυτά μιας μικρότερης εταιρίας που είναι θυγατρική μεγάλου κατασκευαστή.
Προσοχή γιατί στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ φτηνά αλλά κακής ποιότητας και απόδοσης ελαστικά που στη δύσκολη στιγμή απλά δεν θα μας προστατεύσουν.
Αποφεύγουμε τα μεταχειρισμένα ελαστικά, καθώς δεν ξέρουμε τι χρήση έχουν υποστεί. Ακόμη κι αν δεν φαίνονται φθαρμένα, μπορεί να είναι ταλαιπωρημένα και παραμορφωμένα σε κράσπεδα κλπ. Εξάλλου, και οικονομικά αν το δούμε, συνήθως είναι ασύμφορη η επιλογή τους, καθώς είναι δεδομένο πως σε 1-2 χρόνια θα θέλουν και αυτά αντικατάσταση, ενώ όλη αυτή τη διάρκεια δεν θα μας προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια.
Ένα καινούριο σετ ελαστικών σε ένα νορμάλ αυτοκίνητο δεν κοστίζει πάνω από 350-400 ευρώ, κόστος που αν το μοιράσουμε σε 5-6 έτη σωστής χρήσης, δεν είναι πολύ μεγάλο. Αντίθετα η ασφάλεια, η προσωπική μας αλλά και των δικών μας ανθρώπων, είναι μεγάλη υπόθεση.
Και μην ξεχνάτε: ακόμη και σε ένα πολύ μικρό ατύχημα που προκαλέσαμε επειδή το αυτοκίνητό μας δεν φρέναρε έγκαιρα, η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι σίγουρα αρκετά πιο κοστοβόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες