Πανδημία: Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται κατάργηση της υποχρεωτικότητας ορισμένων μέτρων προστασίας έναντι της Covid-19 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Απριλίου 05, 2022

Πανδημία: Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται κατάργηση της υποχρεωτικότητας ορισμένων μέτρων προστασίας έναντι της Covid-19

Πανδημία: Με οδηγό τα επιδημιολογικά στοιχεία και με αργά αλλά σταθερά βήματα θα αποχωριστούμε ένα – ένα τα μέτρα που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας σχεδόν τρία χρόνια που όλη η ανθρωπότητα δίνει μάχη κατά του κορωνοϊού. Η κόπωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στους πολίτες, αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί μια λάθος απόφαση θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς και πισωγυρίσματα που κανείς δεν θέλει. Κυβέρνηση και ειδικοί, γνωρίζουν καλά ότι η άρση και των τελευταίων μέτρων είναι μονόδρομος για πολλούς λόγους.




Ο ένας είναι ότι πολλά από αυτά έχουν ήδη καταστρατηγηθεί στην πράξη, ενώ όσα τηρούνται λειτουργούν αποτρεπτικά στην λειτουργία της αγοράς που ήδη είναι επιβαρυμένη και από την κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο οδικός χάρτης που είναι εδώ και καιρό στα χέρια των ειδικών έχει σύμφωνα με πληροφορίες στο μεγαλύτερο μέρος του εγκριθεί και λίγο μετά το Πάσχα θα καταργηθεί η υποχρεωτικότητα των τεστ στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και η επίδειξη των πιστοποιητικών για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως έχει ήδη γράψει το healthweb.gr οι μάσκες δεν θα βγουν από την καθημερινότητά μας και θα παραμείνουν στους εσωτερικούς χώρους και ειδικά σε νοσοκομεία και δομές υγείας, σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η νέα ΚΥΑ και οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Χθες, εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία αλλάζει ο χρόνος της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να λήγουν στους 9 και 6 μήνες αντίστοιχα, όπως ισχύει και με τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά. Επίσης, η νέα ΚΥΑ περιλαμβάνει όλα τα μέτρα κατά της Covid-19 που θα ισχύουν έως τις 11 Απριλίου.

Πιο αναλυτικά:

α) Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται: α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:


«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

Στους 6 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:



α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό, εντός δεκατεσσάρων ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού rapid test.

Όσον αφορά στα πιστοποιητικά νόσησης μέσω της ΚΥΑ επεκτείνεται η ισχύς τους στους έξι μήνες καθώς αναφέρει: «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Ίσως και σήμερα η απόφαση για την 4η δόση στους ηλικιωμένους

Στην πρόσφατη ενημέρωση για την πανδημία οι ειδικοί είχαν προϊδεάσει ότι έρχεται η 4η δόση και για άλλες ομάδες του πληθυσμού εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα να εγκριθεί η χορήγηση της 4ης δόσης στους ηλικιωμένους. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αναλύσει όλα τα δεδομένα και έχει μελετήσει τα στοιχεία από την χορήγηση της 4ης δόσης σε άλλες χώρες και αναμένεται να εισηγηθεί η πλατφόρμα για την δεύτερη ενισχυτική δόση στους ηλικιωμένους να ανοίξει πολύ σύντομα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες