Ψυχική υγεία: H ψυχική αστάθεια είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Απριλίου 03, 2022

Ψυχική υγεία: H ψυχική αστάθεια είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα


Επιστήμονες και άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα ψυχισμού αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο. Η ψυχική αστάθεια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχουν από κατάθλιψη . Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν τον ευρύτερο πρόβλημα της ψυχικής ασθένειας γενικότερα. Εκτιμάται ότι οι καταστάσεις και η αστάθεια της ψυχικής υγείας θα επηρεάσει ένα στα τέσσερα άτομα σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.



Ανησυχία για τα ποσοστά της ψυχικής αστάθειας παγκοσμίως

Οι ανισότητες αφθονούν στον κόσμο, τόσο μεταξύ χωρών όσο και μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι το 35-50% των ατόμων με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Βορρά δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία. Αλλά αυτό το ποσοστό διπλασιάζεται περίπου στο 76% με 85% για τους ανθρώπους που ζουν στο Νότο. Η ίδια διαφορά παρατηρείται στα επίπεδα κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, κάτι που είναι ένα ζωτικό στοιχείο για κάθε αποτελεσματική απάντηση. Οργανισμοί που εκπροσωπούν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες είναι παρόντες μόνο στο 49% των χωρών χαμηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με το 83% των χωρών υψηλού εισοδήματος.



Σε όλο τον κόσμο, συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, επηρεάζονται δυσανάλογα. Το ίδιο και οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας από τον γενικό πληθυσμό. Πάνω από το 61% των προσφύγων θα βιώσουν κρίση ψυχικής υγείας ή κατάρρευση. Αυτό αντανακλά ένα άλλο καθολικό χαρακτηριστικό της ψυχικής ασθένειας: όπως και με τη σωματική υγεία, η ψυχική υγεία επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτήματα και στερήσεις, χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, ανεργία ή επισφαλή απασχόληση, διακρίσεις και βία. Η ψυχική υγεία με τη σειρά της επηρεάζει θέματα όπως η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, η κατάχρηση και η βία λόγω φύλου. Επομένως, η αποτυχία αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας έχει συνέπειες για το σύνολο των κοινωνιών.



Πολλά από όλα αυτά που αφορούν την κλίμακα και τις αιτίες του προβλήματος είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά η ανταπόκριση μέχρι σήμερα, από πλευράς πόρων και πολιτικής βούλησης, ήταν θλιβερά ανεπαρκής. Παρά τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει για την παγκόσμια υγεία, η ψυχική υγεία λαμβάνει ένα κλάσμα της χρηματοδότησης άλλων ασθενειών τόσο σε χορηγήσεις από τα Υπουργεία Υγείας όσο και σε αναπτυξιακή βοήθεια. Είναι όμως ένα πρόβλημα που πρέπει να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να δώσουν την δέουσα προσοχή.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες