Moskva: «Σκοτώθηκαν όλοι», λέει το Κίεβο - Παρουσίασε επιζώντες η Μόσχα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Απριλίου 17, 2022

Moskva: «Σκοτώθηκαν όλοι», λέει το Κίεβο - Παρουσίασε επιζώντες η Μόσχα


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ναυαγισμένου πολεμικού πλοίου «Moskva», καθώς η Ουκρανία αναφέρει πως τα 510 μέλη του πληρώματος της ρωσικής φρεγάτας είναι όλα νεκρά ενώ η Μόσχα παρουσίασε... επιζώντες!

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος του βυθισμένου «Moskva» και δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν να παρέχουν τις ναυτικές υπηρεσίες τους σε άλλα πλοία που επιχειρούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Όλοι είναι νεκροί», λέει το Κίεβο
Την ίδια ώρα, το Κίεβο, όχι απλά διαψεύδει τους ρωσικούς ισχυρισμούς αλλά κάνει λόγο για το θάνατο όλων όσων βρίσκονταν πάνω στο πλοίο, δηλαδή και των 510 ατόμων!

Εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel 1 δείχνουν το ρωσικό πλοίο να φλέγεται, αμέσως μετά την έκρηξη -βομβαρδισμό από τους Ουκρανούς ή ατύχημα σε πυρομαχικά-, την ίδια στιγμή που το Κίεβο δηλώνει ότι είναι νεκροί και οι 510 Ρώσου ναύτες, μαζί με τον καπετάνιο του ρωσικού πλοίου.

Οι δορυφορικές εικόνες από το ραντάρ της βόρειας Μαύρης Θάλασσας, στις 13 Απριλίου, φαίνεται να εντοπίζουν το πολεμικό πλοίο Moskva, το οποίο η Ουκρανία υποστήριξε ότι χτυπήθηκε από δύο πυραύλους κρουζ Neptune, που εκτοξεύτηκαν από σιλό κοντά στο λιμάνι της Οδησσού. Άλλα σκάφη φαίνονται επίσης να βρίσκονται, πιθανότατα είναι τα πλοία διάσωσης, σύμφωνα με το Naval News.

Έκαναν μνημόσυνο οι συγγενείς

Παράλληλα, οι συγγενείς των μελών του πληρώματος πραγματοποίησαν τελετή στη μνήμη των ανθρώπων τους και κατέθεσαν στο μνημείο του Μαύρου Στόλου ένα στεφάνι που έγραφε: «Στο πλοίο και στους ναύτες».


Πεντάγωνο: Από ουκρανικούς πυραύλους Neptune βυθίστηκε το Moskva
Η Ουάσινγκτον πλέον πιστεύει ότι το ρωσικό καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες, χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο πλήγμα» για τη Ρωσία.

«Εκτιμούμε ότι επλήγη από δύο πυραύλους Neptune», είπε σε δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαψεύδοντας την εκδοχή της Μόσχας που ισχυρίζεται ότι η ναυαρχίδα της «υπέστη σοβαρές ζημιές» από πυρκαγιά.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπήρξαν θύματα, αν και οι αριθμοί θυμάτων δεν είναι σαφείς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Είχε πυρηνικές κεφαλές το Moskva;
Την ίδια ώρα ειδικοί αλλά και αναλυτές αναφέρουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα έρευνα στο τόπο που βυθίστηκε το πολεμικό πλοίο εκφράζοντας φόβους ότι το τελευταίο μετέφερε τουλάχιστον δυο πυρηνικές κεφαλές. Το "Moskva" βυθίστηκε ανοικτά της Σεβαστούπολης κατά την διαδικασία ρυμούλκησής του όμως το ακριβές σημείο δεν έχει αποκαλυφθεί.

Όπως αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ που επικαλείται η Daily Mail, η ρωσική ναυαρχίδα είχε σχεδιαστεί για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000. Στις εν λόγω δηλώσεις προχώρησε τόσο ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank όσο και ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. «Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε.



Ταυτόχρονα το Defense Express ανέφερε ότι μίλησε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση: «Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά». «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;», διερωτάται η εφημερίδα.

Οι εικασίες για μια πυρηνική καταστροφή ενισχύθηκαν, καθώς παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα και για την τύχη του πληρώματος του Moskva. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι συνέβη με τα μέλη του πληρώματος και σε ποιο βαθμό, καθώς είναι βάσιμες οι ανησυχίες για βαριές ανθρώπινες απώλειες από τη στιγμή που σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες