TikTok: Δρα στον εγκέφαλο των παιδιών σαν ένα «ζαχαροπλαστείο» μειώνοντας το εύρος της προσοχής τους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 09, 2022

TikTok: Δρα στον εγκέφαλο των παιδιών σαν ένα «ζαχαροπλαστείο» μειώνοντας το εύρος της προσοχής τους


TikTok: Η κρίσιμη θεωρία της φυλής διδάσκεται μέσω του TikTok και άλλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά καταναλώνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, πιθανότατα επηρεάζει αρνητικά την προσοχή τους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wall Street Journal. «Είναι δύσκολο να δούμε τις αυξανόμενες τάσεις στην κατανάλωση πολυμέσων όλων των τύπων, την πολλαπλή εργασία μέσων και τα ποσοστά διαταραχής ελλειμματικής προσοχής -υπερκινητικότητας ADHD στους νέους και να μην συμπεράνουμε ότι υπάρχει μείωση στο εύρος προσοχής τους», είπε ο Δρ. Marci, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Αν και η σχέση μεταξύ της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής -υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ και του χρόνου οθόνης είναι αμφισβητήσιμη, νέα έρευνα δείχνει ότι το είδος των βίντεο με σύντομο και γρήγορο ρυθμό που καταναλώνουν τα παιδιά σήμερα ευθύνεται εν μέρει για τον λόγο που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε μακροπρόθεσμες δραστηριότητες.

Το TikTok, γνωστό ως Douyin στην εγχώρια αγορά του, έκανε το ντεμπούτο του στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2016 ως πλατφόρμα βίντεο κοινής χρήσης σύντομης μορφής, κυρίως για συγχρονισμό χειλιών και χορευτικά βίντεο, αλλά έγινε η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις το 2019, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο NeuroImage πέρυσι. Η εργασία είναι μία από τις πολλές μελέτες για την εξέταση της επίδρασης του TikTok στον εγκέφαλο, η οποία εξέτασε πώς τα εξατομικευμένα βίντεο, σε σύγκριση με τα βίντεο γενικού ενδιαφέροντος, επηρέασαν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων ενεργοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο τμήμα εθισμού του εγκεφάλου που παρακολουθούσαν εξατομικευμένα βίντεο, διαπιστώνοντας ότι ορισμένοι χρήστες δυσκολεύονταν να ελέγξουν πότε θα σταματήσουν να παρακολουθούν. Γενικά, δραστηριότητες που απαιτούν συνεχή προσοχή, όπως η ανάγνωση και η εκτέλεση μαθηματικών προβλημάτων, χρησιμοποιούν το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των παρορμήσεων, γνωστό ως προμετωπιαίος φλοιός, σύμφωνα με το περιοδικό.

“Η κατευθυνόμενη προσοχή είναι η ικανότητα αναστολής των περισπασμών και διατήρησης της προσοχής και η κατάλληλη μετατόπιση της προσοχής.

Απαιτεί δεξιότητες υψηλότερης τάξης όπως ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων”, δήλωσε ο Δρ Μάικλ Μάνος, κλινικός διευθυντής του Κέντρου Προσοχής και Μάθησης στην Παιδιατρική Κλινική του Cleveland.

Αλλά πολλά παιδιά παλεύουν με αυτό το είδος δεξιοτήτων επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι να φθάσουν στην ηλικία των 25 ετών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αλλά ο Μάνος σημείωσε: «Αν ο εγκέφαλος των παιδιών συνηθίσει σε συνεχείς αλλαγές, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε μια μη ψηφιακή δραστηριότητα όπου τα πράγματα δεν κινούνται τόσο γρήγορα».

Το TikTok χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να εξατομικεύει τις ροές βίντεο με βάση την ώρα που παρακολουθούν κάθε βίντεο και στη συνέχεια κυκλώνει παρόμοιο περιεχόμενο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal.

Ωστόσο, η εφημερίδα σημείωσε ότι η εταιρεία εργάζεται τώρα για τον αλγόριθμο με τρόπους ώστε να διαφοροποιεί τα βίντεό της, με μια εκπρόσωπο του TikTok να λέει ότι εργάζονται για τη μείωση του υπερβολικού χρόνου εφαρμογής.

Ωστόσο, η TikTok δεν είναι η μόνη κοινωνική πλατφόρμα από την οποία τα παιδιά δυσκολεύονται να απομακρυνθούν, καθώς η Google κάνει επίσης αλλαγές για να περιορίσει τη χρήση, μη αναπαράγοντας αυτόματα βίντεο για λογαριασμούς ατόμων κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το περιοδικό.

Ο εγκέφαλος απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη όταν αναμένει μια ανταμοιβή, επομένως η ορμή της ντοπαμίνης μάς κάνει να λαχταράμε για περισσότερα – από ένα νόστιμο γεύμα, ναρκωτικά ή ένα Viral Video TikTok, σύμφωνα με το Journal.

«Το TikTok είναι μια μηχανή ντοπαμίνης», είπε ο Δρ John Hutton, παιδίατρος και διευθυντής του Reading & Literacy Discovery Center στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.

«Αν θέλετε τα παιδιά να δίνουν προσοχή, πρέπει να εξασκηθούν στο να δίνουν προσοχή». Μερικές απλές στρατηγικές για την αύξηση της προσοχής των παιδιών είναι η ενθάρρυνση της άσκησης και του χρόνου παιχνιδιού, αλλά: «Το να στερείς την τεχνολογία από τα παιδιά δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα να τη μειώνεις και να δημιουργείς άλλα πράγματα, όπως το να παίζουν έξω», είπε ο Johann Hari, συγγραφέας του “Stolen Focus: Why You Can’t Pay At Attention – and How to Think Deeply Again”.Το TikTok και το YouTube επιτρέπουν επίσης στους γονείς να δημιουργήσουν τον δικό τους λογαριασμό και να τον συνδέσουν με τα παιδιά τους, γνωστά ως Family Pairing και Google Family Link, αντίστοιχα, για να περιορίσουν τη χρήση, αλλά οι γονείς μπορούν επίσης να ορίσουν άμεσα όρια σε συσκευές Apple και Android.

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε στους γονείς πληροφορίες και να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοί τους χρησιμοποιούν το TikTok και να βοηθήσουμε στη διευκόλυνση σημαντικών συνομιλιών εντός των οικογενειών σχετικά με την υπεύθυνη πλοήγηση σε ψηφιακές πλατφόρμες», δήλωσε η TikTok σε ένα δελτίο τύπου το 2020.

Επειδή τα παιδιά δεν θα θέλουν να εγκαταλείψουν αρχικά τις συσκευές ψυχαγωγίας τους, θα πρέπει να εξασκηθούν στο να τις σταματήσουν, γιατί αυτό θα ενισχύσει σταδιακά τις συνδέσεις στον εγκέφαλό τους για να τον σταματήσουν ευκολότερα την επόμενη φορά, είπε η Δρ Bonnie Nagel, καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.

Μερικά παραδείγματα για το πώς να το κάνετε αυτό είναι να μην επιτρέπετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές κοινωνικής δικτύωσης στο τραπέζι του δείπνου και να θέτουν ημερήσια όρια για το χρονικό διάστημα που μπορούν να τις χρησιμοποιούν, σύμφωνα με την Εφημερίδα.

«Είναι σαν να κάναμε τα παιδιά να ζουν σε ένα ζαχαροπλαστείο και μετά τους λέμε να αγνοήσουν όλα αυτά τα γλυκά και να φάνε ένα πιάτο λαχανικών», είπε ο Τζέιμς Γουίλιαμς, τεχνολογικός ηθικολόγος και συγγραφέας του «Stand Out of Our Light: Ελευθερία και Αντίσταση στην Οικονομία της Προσοχής».

«Έχουμε μια ατελείωτη ροή άμεσων απολαύσεων που δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες