Προ των πυλών το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα – Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία Πέμπτη, Παρασκευή - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022

Προ των πυλών το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα – Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία Πέμπτη, Παρασκευή


Σε ανοδική τροχιά θα βρεθεί ο υδράργυρος στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένουμε την κορύφωση αυτού του πρώτου για φέτος ισχυρού θερμού κύματος με τον υδράργυρο να προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού και τους 35° με 37°.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αιτία γι' αυτήν την εξέλιξη είναι η μετατόπιση πολύ θερμών αερίων μαζών από την Ιβηρική χερσόνησο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει ότι πρόκειται για φυσιολογική καιρική εξέλιξη, καθώς ο Μάιος στατιστικά συνηθίζει να μας στέλνει τα πρώτα θερμά κύματα, άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια.

Άλλωστε, την περσινή χρονιά ζήσαμε αντίστοιχες ημέρες, με θερμοκρασίες κοντά στους 40° ενώ και μια χρονιά πιο πίσω ακόμα, είχαμε ένα αρκετά ισχυρό θερμό κύμα. «Γενικά ο Μάιος στο δεύτερο μισό του μας φέρνει μια ισχυρή δόση από Καλοκαίρι χωρίς αυτό να αποτελεί και τον κανόνα», αναφέρει.

ΨΥΧΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ

Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί, κατά τον μετεωρολόγο, είναι ότι «οι θάλασσές μας φέτος εμφανίζουν πιο χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες. Έναν παράγοντα που μπορούμε να σημειώσουμε και που είναι σχετικά εύκολος να κατανοηθεί από τους περισσότερους έχουν δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο είναι ότι ο Χειμώνας φέτος "τράβηξε" σε διάρκεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θάλασσές μας αποκρίνονται πολύ πιο αργά στις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα, καταλαβαίνουμε γιατί εμφανίζουν μια υστέρηση στην επιφανειακή τους θερμοκρασία σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές».


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Στον δεύτερο χάρτη σημειώνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα, όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες 48 με 72 ώρες.

Αυτές αναμένεται να σημειωθούν σε χερσαίες περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακριά από θάλασσα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από το ότι, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία της θάλασσας και της ξηράς θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρής θαλάσσιας αύρας εκτοπίζοντας τον θερμό αέρα σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ

Η εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών μέσα στο Σαββατοκύριακο και από τα δυτικά βορειοδυτικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων, που πολύ πιθανό να συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς και χαλάζι. Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα το διάστημα Κυριακή - Τρίτη και κατά κανόνα σε ηπειρωτικές περιοχές. Πάντως μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα έχουμε και κατά τη διάρκεια του θερμού κύματος σε ορεινά τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Στον τελευταίο χάρτη και με τις μπλε αποχρώσεις παρουσιάζεται η πορεία των βροχοπτώσεων, όπου γίνεται φανερό ότι την Κυριακή οι χρωματισμοί πυκνώνουν επικίνδυνα.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες