Πάτρα: 4 νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαΐου 10, 2022

Πάτρα: 4 νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris


Ο φονικός μύκητας Candida Auris έχει προκαλέσει τρεις έως τέσσερις θανάτους στην Πάτρα από την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που προκαλεί, αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου σε δηλώσεις της στον Max Fm.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο μύκητας εντοπίζεται στις ΜΕΘ. Αν προσβληθεί από τον μύκητα ασθενής που είναι ανοσοκατασταλμένος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Η διασπορά του μύκητα μπορεί να εμποδιστεί αν τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και ότι θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου συνέστησε από τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν. Ο μύκητας, όπως λέει, είναι σπάνιος, αλλά αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Για το ίδιο ζήτημα η παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία», δήλωσε ότι «πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών».

Ο μύκητας, είπε ακόμη, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

Προ ημερών ο καθηγητής Νίκος Σύψας τόνιζε ότι «περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών». Είπε ακόμη ότι ένας μύκητας όπως ο Candida Auris, αν μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες