Ρεύμα: Αυτοί θα πάρουν 600 ευρώ τον Ιούνιο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαΐου 06, 2022

Ρεύμα: Αυτοί θα πάρουν 600 ευρώ τον Ιούνιο


Οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα δουν τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό ένα ποσό που θα φτάνει έως και 600 ευρώ.

Πρόκειται για την αποζημίωση που ανακοίνωσε χθες (5/5) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο για το φθηνότερο ρεύμα το οποίο θα εξειδικεύσουν σήμερα (6/5) στις 8:30 το πρωί οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς και η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με το σχέδιο όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα για την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 θα λάβουν επιστροφή ποσού που αντιστοιχεί στο 60% των αυξήσεων για το τμήμα της κατανάλωσης άνω των 300 κιλοβατώρων.

Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Παραδείγματα
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίζουν το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν αφαιρώντας από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει.

Για παράδειγμα εάν για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2021 η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και η επιδότηση που χορηγήθηκε ήταν 500 ευρώ στο ποσό των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 2.500 ευρώ και η επιδότηση που δόθηκε ήταν 1.000 ευρώ, το 60% των 1.500 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 900 ευρώ η επιδότηση σταματάει στα 600 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 600 ευρώ.

Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων του ρεύματος προβλέπει τέσσερις παρεμβάσεις:

  1. Την έκτακτη αποζημίωση των ιδιοκτητών και ενοικιαστών κύριας κατοικίας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ για το 60% των πρόσθετων αυξήσεων, και με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ, που επιβαρύνθηκαν κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.
  2. Τη χορήγηση επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος του Μαΐου και του Ιουνίου για το 50% των αυξήσεων και σε όσους καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Αφορά και μη κύριες κατοικίες.
  3. Τη φορολόγηση κατά 90% των συγκυριακών πρόσθετων εσόδων των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την παροχή επιπλέον εκπτώσεων στους καταναλωτές.
  4. Διπλή κρατική παρέμβαση από την 1η Ιουλίου και για διάστημα 6-12 μηνών τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας ένα έμμεσο πλαφόν. Με τον τρόπο αυτόν αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς και ψαλιδίζονται κατά 70% με 80% οι αυξήσεις της τιμής της κιλοβατώρας σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφωνόταν πριν από την κρίση.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς και σύμφωνα με πληροφορίες το μέσο ύψος επιδότησης θα είναι περίπου στα 60 ευρώ μηνιαίως για ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση τις 300 κιλοβατώρες. Μάλιστα για το συγκεκριμένο δίμηνο η επιδότηση επεκτείνεται σε όσους καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα και αφορά και μη κύριες κατοικίες όπως π.χ. εξοχικά ή διαμερίσματα και σπίτια που διατίθενται προς μίσθωση.

Για αυτές τις περιπτώσεις θα καλύπτεται το 50% των αυξήσεων για μηνιαία κατανάλωση άνω των 300 κιλοβατώρων.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες