Αλλάζουν όλα στις δηλώσεις ΦΠΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαΐου 12, 2022

Αλλάζουν όλα στις δηλώσεις ΦΠΑ


Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ. 

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βλέπουν προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στον διαδικτυακό κόμβο Taxheaven, ανέφερε ότι «εμείς θα θέλαμε μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πώς μπορεί λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ, χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση».

Τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myData καθιστoύν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα. Επίσης θα περιορισθούν σημαντικά η φοροκλοπή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες