Σούπερ μάρκετ: Οι τιμές αυξάνονται, το «καλάθι» μικραίνει - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2022

Σούπερ μάρκετ: Οι τιμές αυξάνονται, το «καλάθι» μικραίνει


Δραστική μείωση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, η οποία φτάνει ακόμη και το 8% στο διάστημα από τις αρχές του έτους έως σήμερα προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων. Μάλιστα, η μείωση του όγκου πωλήσεων είναι τέτοια που, παρά τις ανατιμήσεις, πλέον αρνητικό πρόσημο, έστω και αν η μείωση είναι οριακή της τάξης του 1% – 1,5%, καταγράφει ακόμη και η αξία πωλήσεων. Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο επικεφαλής της ΜETRO AEBE κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Το χειρότερο ίσως είναι ότι όπως εκτίμησε ο ίδιος στη διάρκεια της συνέντευξης έχουμε και άλλες ανατιμήσεις ακόμη στον δρόμο, ενώ δεν βλέπει γρήγορη αντιστροφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. 

Την ίδια ώρα η αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους περιορίζει τα περιθώρια για απορρόφηση μεγάλου μέρους των ανατιμήσεων. «Το ενεργειακό, μεταφορικό και μισθολογικό κόστος δεν μπορούμε να το μετακυλίσουμε στις τιμές. Οι τιμές είναι αγορανομικά ελεγχόμενες, βάσει της αγορανομικής διάταξης που ισχύει για πλαφόν στα περιθώρια κέρδους», υπογράμμισε ο κ. Παντελιάδης, προσθέτοντας: «Οι ανατιμήσεις προφανώς στο μεγαλύτερο μέρος τους θα περάσουν στους καταναλωτές. Περνούν συνήθως με χρονική υστέρηση 2-3 μηνών από όταν παίρνουμε τους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές, προσπαθώντας με την αγορά μεγάλων ποσοτήτων να τις συγκρατούμε όσο μπορούμε». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίμαχη αγορανομική διάταξη, η ισχύς της οποίας λήγει τον Ιούνιο, θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Δεν παρέλειψε, πάντως, να τη χαρακτηρίσει «λάθος κίνηση» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν κλειδώνεις τα περιθώρια κέρδους, εμποδίζεις την αγορά να λειτουργήσει».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ενεργειακό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται η METRO υποστήριξε πώς αυτό για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 26,4 εκατ. ευρώ από 19,3 εκατ. ευρώ το 2021, με την παραπάνω εκτίμηση, μάλιστα, να περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις τις οποίες έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Η αύξηση αυτή, μάλιστα, κατά 36% περίπου στο ενεργειακό κόστος αφορά μάλιστα και ελαφρώς μικρότερη κατανάλωση σε σύγκριση με το 2021 (121.794 MWh το 2021 και 121.076 MWh το 2022). Το 2020, όταν ακόμη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα το κόστος για την εταιρεία για κατανάλωση 119.437 MWh ήταν μόλις 11 εκατ. ευρώ. 

Η πίεση που ασκεί το ενεργειακό κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις μικρομεσαίες αλυσίδες, με τον κ. Παντελιάδη να εκτιμά ότι πιθανόν αυτές θα αποτελέσουν και στόχο εξαγορών στον κλάδο το επόμενο διάστημα. 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες