Επιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022

Επιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό»


Με διπλή στόχευση σε πολίτες και γιατρούς ξεκινά τον Ιούνιο η υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από την κυβέρνηση. Σημαντικά κίνητρα και πλεονεκτήματα (bonus) θα δοθούν τόσο στους πολίτες για την εγγραφή τους στον προσωπικό γιατρό-πυλώνα της ΠΦΥ όσο και στους γιατρούς για να ενταχθούν στη σχετική λίστα με τους προσωπικούς γιατρούς.

Το ολιστικό πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας του πληθυσμού που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, όπως αποτυπώθηκε και στον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες όταν τις χρειάζονται αλλά και σε επίπεδο πρόληψης από τον δικό τους προσωπικό γιατρό. Σε πρώτη φάση, μάλιστα, οι πολίτες θα έχουν το πλεονέκτημα της δωρεάν συμμετοχής τους στο μεγάλο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τους προσωπικούς γιατρούς να έχουν αποκλειστικά τη συνταγογράφηση των σχετικών εξετάσεων.


Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του ιατρικού σώματος στο εγχείρημα αυτό, δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η οικοδόμηση ΠΦΥ, ο νομοθέτης προσφέρει δελεαστικές αμοιβές στους επιστήμονες για να τους ελκύσει στο πεδίο της ΠΦΥ.

Πρόκειται άλλωστε κατά κοινή και διαχρονική ομολογία για ένα παραμελημένο πεδίο του συστήματος υγείας. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι αριθμοί, αφού η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (25η στην Ε.Ε., δύο θέσεις πριν από τέλος) όσον αφορά στη χρηματοδότηση για την πρόληψη και τη δημόσια υγεία, αλλά και τα επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία σπεύδουν οι πολίτες ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας που έχουν. Οι εικόνες των εφημερευόντων νοσοκομείων με τους εκατοντάδες πολίτες να περιμένουν να εξεταστούν από γιατρούς είναι το αποτέλεσμα της ανύπαρκτης ΠΦΥ, εικόνες που υπάρχει ελπίδα ότι θα σβηστούν το επόμενο έτος. Μάλιστα, η διετία της πανδημίας κατέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τα κενά της ΠΦΥ στη χώρα μας, γεγονός που έφερε την ίδια και τον βασικό της πυλώνα, τον προσωπικό γιατρό, στις κατεπείγουσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη μεταπανδημική περίοδο.

Ηδη στην Αριστοτέλους δρομολογείται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που θα περιέχουν τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα στο δίπολο πολιτών και γιατρών, λεπτομέρειες μεν οι οποίες όμως θα κρίνουν και την επιτυχία της δημιουργίας της ΠΦΥ. Με βάση τις υπό έκδοση υπουργικές αποφάσεις, ο προσωπικός γιατρός μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων τον Ιούλιο.

Δυνατότητα επιλογής

Οι ενήλικοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν από μια δεξαμενή γιατρών του συστήματος υγείας τον προσωπικό τους γιατρό, να εγγράφονται μέσω ειδικής πλατφόρμας και να λαμβάνουν δωρεάν τις υπηρεσίες του όταν τον χρειάζονται. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να εξασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι το τέλος του έτους.

Στη δεξαμενή αυτή θα μπορούν να μπουν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από το Δημόσιο, χωρίς να ισχύουν γεωγραφικοί περιορισμοί. Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών, το οποίο προφανώς θα εμπλουτίζεται συνεχώς, οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, ενώ η εγγραφή θα έχει εξάμηνη διάρκεια.
Συνεπώς, οι πολίτες θα μπορούν να αλλάζουν τον προσωπικό τους γιατρό εφόσον αλλάζουν τα δεδομένα της επιλογής τους. Εμμεσα αυτό θα οδηγήσει σε αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας από τη στιγμή που θα επιλέγονται οι γιατροί που πραγματικά καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών. Πυλώνας της ΠΦΥ θα είναι οι γιατροί με ειδικότητα Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Παθολογίας, αλλά ως προσωπικοί ιατροί θα μπορούν να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους, ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδιάτρους. Συνεπώς, δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής. «Ο πολίτης θα έχει τον γιατρό του και θα υπάρχει καθηκοντολόγιο, ποιες είναι οι αρμοδιότητες του γιατρού. Οι πράξεις του γιατρού, η επίσκεψη στο ιατρείο, οι συμβουλές, η συνταγογράφηση των εξετάσεων και των φαρμάκων, όλες οι ιατρικές πράξεις είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή. Ετσι, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο, οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές υγείας, π.χ., για μια εξέταση ή μια επέμβαση σε νοσοκομείο το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού θα δίνει προτεραιότητα στον πολίτη έναντι εκείνου που κλείνει ραντεβού απευθείας στο νοσοκομείο. Επίσης, θα επιβραβεύονται οι πολίτες με έκπτωση στη συμμετοχή τους στα φάρμακα - οι λεπτομέρειες των εκπτώσεων θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, όμως κατά πληροφορίες η συμμετοχή θα είναι 20% αντί για 25% στα φάρμακα.

Η ένταξη στο δίκτυο

Με σημαντικό οικονομικό κίνητρο θα προσεγγίσει τον ιατρικό κόσμο το υπουργείο Υγείας για να ενταχθεί στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών της ΠΦΥ. Την αδρή εικόνα για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας. Οι ετήσιες απολαβές για τους ιδιώτες που θα ενταχθούν στη δεξαμενή των προσωπικών γιατρών θα αγγίξουν και τα 60.000 ευρώ.

Ο νομοθέτης προβλέπει πως οι εγγεγραμμένοι πολίτες ανά γιατρό μπορεί να είναι έως 2.000 άτομα. Η αποζημίωση των γιατρών θα είναι «κατά κεφαλήν» αμοιβή ανά ασθενή, από 20 ευρώ έως 30 ευρώ, προσφέροντάς τους έτσι κίνητρο να εντάξουν στο δίκτυο τους όσο περισσότερους πολίτες μπορούν.

Ωστόσο, εκτός από τα ποσοτικά αναμένεται να συνυπολογιστούν και ποιοτικά αλλά και επιδημιολογικά κριτήρια που καθορίζουν την ένταση της εργασίας του προσωπικού γιατρού σε συνδυασμό με το καθηκοντολόγιο που θα οριστεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εάν η πλειονότητα των εγγεγραμμένων σε έναν γιατρό είναι ηλικιωμένοι, τότε καθίσταται σαφές ότι θα καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους με μεγαλύτερη αμοιβή συγκριτικά με όσους είναι υπεύθυνοι για νεότερο πληθυσμό. Ομοίως αν πρόκειται για χρονίως πάσχοντες.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, οι πρόσθετες απολαβές τους εκτιμάται πως θα αγγίζουν ετησίως τα 10.000-15.000 ευρώ.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες