Η Ελλάδα είναι χώρα κι όχι «χώρος» κι αυτό ας το εξηγήσει ο πρωθυπουργός στον Μπάιντεν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαΐου 12, 2022

Η Ελλάδα είναι χώρα κι όχι «χώρος» κι αυτό ας το εξηγήσει ο πρωθυπουργός στον Μπάιντεν


Η Ελλάδα δεν είναι «χώρος», είναι χώρα. Αυτό θα πρέπει με κάποιο τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός να το πει και να το εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο ,στη συνάντηση που θα έχουν σε λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον…

Η χθεσινή αποκάλυψη της Wall Street Journal, ότι η διοίκηση Μπάιντεν είναι αναφανδόν υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων Ερντογάν για τα F-16, μας δείχνει ξανά ότι οι Αμερικανοί δεν μας υπολογίζουν. Γιατί σε αντίθεση με την άποψη του Έλληνα ΥΕΘΑ που είπε προχθές στη Βουλή ότι «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος», η πραγματικότητα μας δείχνει ότι είναι καταστροφικό…

Οι Αμερικανοί βλέπουν Ελλάδα και Τουρκία σαν ένα ενιαίο χώρο ,στον οποίο απαιτούσαν και απαιτούν ηρεμία. Η περιβόητη «νοτιοανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ ήταν πάντα σημαντική και τώρα με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας γίνεται ακόμη πιο χρήσιμη.

Το κακό είναι ότι ο «θείος Σαμ» ποτέ δε φρόντισε να εξασφαλίσει την ηρεμία που επιθυμούσε , τραβώντας το αυτί του κράτους ταραξία που λέγεται Τουρκία. Πάντα στον δεδομένο ερχόταν και του  έλεγε «βρείτε τα»…

Αυτό κάνει και τώρα, με τη μοναδική διαφορά ότι σήμερα τα πράγματα είναι απείρως ευκολότερα…Για τους Αμερικανούς εννοείται. Παλαιότερα υπήρχε κι εκείνο το «7 προς 10» στην αμυντική βοήθεια προς Ελλάδα και Τουρκία, έμενε ανοιχτή για ανανέωση η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, κάναμε και κάποια πολύ προσεκτική και μετρημένη γκρίνια. Τώρα η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους Αμερικανούς πριν καν τα ζητήσουν, πιστεύοντας στα σοβαρά απ ΄  ότι φαίνεται ότι θα της το ξεπληρώσουν! Η βύθιση του EastMed, οι δηλώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ για να τα βρούμε με την Τουρκία και τώρα τα F-16 στην Τουρκία… Τρεις καρπαζιές αλλά φαίνεται ότι κανένας από την κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση: όλα τα «λεφτά» στις ΗΠΑ…Τέτοιο φιάσκο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν έχει υπάρξει ποτέ.

Ήδη κυκλοφορεί το σενάριο που θέλει να γίνονται κάποιες ανακοινώσεις για F-35 στην Ελλάδα. Πριν αρχίσουν τα πανηγύρια θα ΄ ναι καλό να ακούσουμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή όσους αεροπόρους εκφράζουν ενστάσεις για την προσθήκη αυτού του αεροσκάφους στην ΠΑ. Αεροσκάφος «πρώτου πλήγματος» όπως συνηθίζουν να λένε οι υποστηρικτές του. Απ ΄ όσο γνωρίζουμε ουδείς από το ελληνικό πολιτικό σύστημα γνωρίζει ή τέλος πάντων είναι υπέρ τέτοιου δόγματος, αλλά ας το προσπεράσουμε . Το F-35 μπορεί να ταιριάζει γάντι στα επιχειρησιακά σχέδια για τη «νοτιοανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ταιριάζει στις δικές μας επιχειρησιακές ανάγκες. Πάλι στο θέμα «χώρος» ή  χώρα επιστρέφουμε.

Η Ελλάδα είναι χώρα και μάλιστα απ ΄ αυτές που αντιμετωπίζουν πραγματική στρατιωτική απειλή. Σε καθημερινή βάση. Απειλή που είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ.Μπάιντεν.

Το δεύτερο που έχει να κάνει είναι του υπενθυμίσει ότι η μικρότερη σε έκταση Ελλάδα του έχει παραχωρήσει γη, αέρα και θάλασσα για τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι «τζιτζιφιόγκοι» και στην Ελλάδα ,ότι δεν είμαστε δα και τόσο απαραίτητοι στην Αμερική! Αν είναι έτσι γιατί δεν πάνε δίπλα στην Τουρκία να κάνουν τη δουλειά τους με την Ουκρανία; Η Τουρκία δεν είναι που τους απειλούσε με λουκέτο στο Ιντσιρλίκ ή κάνουμε λάθος. 

Ας θυμήσει λοιπόν ο κ.Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρόεδρο τι πήρε τζάμπα από την Ελλάδα.

Βέβαια έτσι όπως τα έχουμε καταφέρει είναι πιθανόν ο Μπάιντεν να του απαντήσει ότι «μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Πολλά μπορεί να πει ο κ.Μητσοτάκης, αλλά το ερώτημα είναι αν θα τολμήσει να τα πει ή αν θα αρκεστεί στις φωτογραφίες, στην ομιλία στο Κογκρέσο και στη διαβεβαίωση ότι θα μας κάνουν τη χάρη να πληρώσουμε μερικά δις για να αγοράσουμε F-35.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες