Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τέλεια σοκολάτα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τέλεια σοκολάτα


Πιστεύατε ποτέ ότι το σχήμα της σοκολάτας μπορεί να επηρεάσει και την γεύση της;

Κι όμως μπορεί. Αυτό ανακάλυψε μια επιστημονική ομάδα σε πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κατανάλωσή της σε μορφή σπείρας θα επέτρεπε την ιδανική εμπειρία γευσιγνωσίας.

Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ χρησιμοποιώντας τις επιστήμες της φυσικής και της γεωμετρίας ανακάλυψαν ποια μορφή της σοκολάτας δίνει την καλύτερη γευστική εμπειρία.

Η έρευνα της ομάδας, η οποία χρησιμοποίησε ένας 3D εκτυπωτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το τέλειο σχήμα σοκολάτας είναι αυτό μιας σπείρας.

Αφού ξεχώρισαν τη σοκολάτα που περιέχει 72% κακάο, οι επιστήμονες τύπωσαν διάφορα σχήματα, μερικά πλησιάζοντας το γράμμα "S", ενώ άλλα έμοιαζαν με πραγματικούς λαβύρινθους. Στη συνέχεια, έδωσαν τα διάφορα σχήματα σοκολάτας σε δοκιμαστές για να δουν σε πόσα κομμάτια θα σπάσουν μόλις τα δαγκώσουν, εξετάζοντας ακόμα και αν δαγκώθηκαν από το πλάι ή από την κορυφή.

Το γεγονός ότι οι δοκιμαστές προτίμησαν τα πιο τραγανά σχήματα δεν προκαλεί έκπληξη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα την αίσθηση του σπασίματος ενός φαγητού μέσα στο στόμα μας, ειδικά για τον ήχο που παράγει.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι συνδέουμε την τραγανότητα με τη φρεσκάδα, σε αντίθεση με κάτι πιο μαλακό που δίνει την αίσθηση του σάπιου.

Η ομάδα των επιστημόνων λοιπόν κατέληξε πως το ιδανικότερο σχήμα για ακόμα πιο απολαυστική σοκολάτα είναι αυτό της σπείρας.

Η επιστήμη των μεταϋλικών, όπως λέγεται υπόσχεται να φέρει μεγάλη πρόοδο σε διάφορους τομείς.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία τροφίμων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, να διευκολύνει τη ζωή των ασθενών που δυσκολεύονται να μασήσουν ή να δημιουργήσει βρώσιμα ολογράμματα και έτσι να αφαιρέσει ετικέτες στα τρόφιμα.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες