Κρεμλίνο : Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Θα απαντήσουμε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαΐου 12, 2022

Κρεμλίνο : Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Θα απαντήσουμε


Η κίνηση της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να αφήσει απαθές το Κρεμλίνο. Λίγες ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση του Φινλανδού Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως «η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία», προσθέτοντας πως η επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ δεν θα κάνει την Ευρώπη πιο «σταθερή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα βήματα που έκανε η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν αιτία λύπης και λόγος για να επιβληθεί μια συμμετρική απάντηση.

Τόνισε δε, σύμφωνα με το Reuters πως η Φινλανδία συμμετείχε σε «μη φιλικά βήματα» κατά της Ρωσίας.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία ο Πεσκόφ δεν ήταν ξεκάθαρος.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, πόσο κοντά στα σύνορά μας θα είναι οι στρατιωτικές υποδομές», πρόσθεσε.

Νωρίτερα πάντως, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη, που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενδέχεται να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η ιστορική απόφαση της Φινλανδίας
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας τους στο NATO, ανακοινώνοντας ότι μια συνέντευξη Τύπου για την απόφαση της Φινλανδίας πάνω στο θέμα αυτό θα παραχωρηθεί την Κυριακή.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», υπογραμμίζουν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν στην κοινή δήλωσή τους

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα που χρειάζονται ακόμη σε εθνικό επίπεδο για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των αμέσως επόμενων ημερών», προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση ο Νιινίστο, ο οποίος είχε τακτικά συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, και η Μάριν, η νεαρότερη πρωθυπουργός της Ευρώπης.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, όπως και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Μισέλ για Φινλανδία: Ιστορικό βήμα που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια
Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Ο Σαούλι Νιίστο και η Σάνα Μαρίν ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένα ιστορικό βήμα, αφού γίνει, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες