Ο Τσαβούσογλου απειλεί : «Δεν μπλοφάρουμε - Αν δεν συμμορφωθείτε θα προχωρήσουμε» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαΐου 26, 2022

Ο Τσαβούσογλου απειλεί : «Δεν μπλοφάρουμε - Αν δεν συμμορφωθείτε θα προχωρήσουμε»


Αμετακίνητη στη θέση της σχετικά με το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών παραμένει η Τουρκία.  Διά του υπουργού της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία επιμένει να ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και να απειλεί την Ελλάδα.
«Δεν μπλοφάρουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ.

«Είμαστε απόλυτα σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγείροντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Νωρίτερα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η είδηση ότι η χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες ετοιμάζει μία επιστολή για τον γ.γ. του ΟΗΕ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Με την επιστολή αυτή αποδομούνται πλήρως οι μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επιστολή προς τον ΟΗΕ, με ημερομηνία 25 Μαΐου, απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι». Σημειώνεται, ότι η Άγκυρα επιμένει ότι καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία, αμφισβητούνται και τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκησή της – στην προκειμένη περίπτωση τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, όπως αναφέρει tovima.gr.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες