Συνεχίζεται το «θρίλερ» με την πειρατεία στα ελληνικά τάνκερ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 28, 2022

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με την πειρατεία στα ελληνικά τάνκερ


Ένας «πόλεμος» που δύσκολα θα κρατηθούν οι ισορροπίες ξεκινά στον χώρο της ναυτιλίας με πλήγματα εκατέρωθεν, τα οποία ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας και τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.


Από την Κάρυστο... στον Περσικό Κόλπο

Η Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες πρωταγωνίστησε σε ένα «σήριαλ» που ξεκίνησε τον Απρίλιο και η «αυλαία» του έπεσε την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τον Απρίλιο δέσμευσε στο λιμάνι της Καρύστου το πλοίο «Pegas», στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος, στο πλαίσιο των κυρώσεων για κατά της Ρωσίας.

Αργότερα, τα στελέχη του υπουργείου το αποδέσμευσαν, γιατί οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι ναι μεν το πλοίο μέχρι την 1η Μαρτίου έπλεε με ρωσική σημαία, όμως, η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε άλλη εταιρεία που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Μάλιστα, το πλοίο μετονομάστηκε σε «Lana» και ύψωσε Ιρανική σημαία.

Και ενώ όλοι θα πίστευαν ότι το «σήριαλ» έλαβε τέλος, εμφανίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες κατήγγειλαν ότι η Ρωσία υποστηρίζει δίκτυο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.

Έτσι, οι Αμερικανοί, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, με τη βοήθεια της Ελλάδας προχώρησαν στην κατάσχεση του φορτίου του «Pegas» και μεταφέρθηκε στο λιβεριανής σημαίας δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή Dynacom.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Ιρανική πλευρά να απαντήσει. Με μία μόλις ημέρα καθυστέρηση, την Παρασκευή προχώρησε στην κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο. Του «Delta Poseidon» της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και του «Prudent Warrior» της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Οι καταλήψεις έγιναν από τους άνδρες των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να είναι μόνο η αρχή των ιρανικών αντιποίνων κατά της Ελλάδας, για την προ ημερών κατάσχεση στην Κάρυστο, ενός πλοίου υπό ιρανική σημαία.

Πως έγιναν οι καταλήψεις

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds, έξι Ιρανοί στρατιώτες που έφτασαν με ελικόπτερο επιβιβάστηκαν στο «Delta Poseidon» και το πλήρωμα του δεξαμενοπλοίου έλαβε εντολή να συγκεντρωθεί στη γέφυρα για ανάκριση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «Delta Poseidon», αλλά και το «Prudent Warrior» οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί. Το «Delta Poseidon» είναι φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που κατευθυνόταν προς ελληνικά διυλιστήρια. Τα πληρώματα των δύο δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους.

Βαριά τα αντίποινα για την Ελληνική Ναυτιλία

Τα αντίποινα αυτά βέβαια είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα ως προς την Ελληνική Ναυτιλία, η οποία παρά το μέγεθος της οικονομίας και της χώρας σε εμβαδόν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΕΕ που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα είναι μία υπερδύναμη.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 31,78% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων, το 25,01% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, το 22,35% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), το 15,60% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών & προϊόντων πετρελαίου, το 13,85% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου (LPG) και το 9,33% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Επιπλέον, ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 59% του στόλου που ελέγχεται από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο οποίος σε ποσοστό άνω του 75% δραστηριοποιείται στον bulk/tramp τομέα, ενώ το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου φέρει σημαία Κράτους Μέλους της ΕΕ.

Ας σκεφτούμε λοιπόν τι θα συμβεί εάν οι Ιρανικές Αρχές συνεχίσουν το γαϊτανάκι των καταλήψεων σε ελληνόκτητα πλοία στις θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στο Ιράν. Αλλά και τι θα συμβεί εάν τα ελληνόκτητα πλοία σταματήσουν τις διελεύσεις από αυτές τις περιοχές.

Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ιράν».

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Οι Financial Times γράφουν σχετικά: «Η κατάσχεση δύο δεξαμενόπλοιων υπό ελληνική σημαία είναι πιθανό να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου και στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τις τιμές να βρίσκονται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι».

Η Wall Street Journal τονίζει ότι  «Τα επεισόδια αυξάνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή εν μέσω των τελματωμένων διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία και τη δολοφονία ενός αξιωματικού του Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης την περασμένη Κυριακή».

Από την πλευρά της η DW υπογραμμίζει ότι έχουν καταγραφεί πολυάριθμες επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA)».

ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα στον Μπάιντεν

«Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ακτές της, με την κατάσχεση να γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αναφορές δύο ημιεπίσημων ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων, Tasnim και Fars News που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης», γράφουν οι New York Times.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες