Το σχέδιο για τα F-35: Διαδικασία εξπρές για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022

Το σχέδιο για τα F-35: Διαδικασία εξπρές για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ


Ακόμα και μέσα στον Ιούνιο η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει το επίσημο αίτημα έναρξης των διαδικασιών για την απόκτηση των F-35, ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι διαδικασίες για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) μετά το επίσημο ενδιαφέρον της Lockheed Martin, με στόχο η χώρα μας να συμμετάσχει στη γραμμή παραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει επεξεργαστεί ήδη ένα προσχέδιο και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί το Letter of Request (LOR), δηλαδή η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα σταλεί στην Ουάσιγκτον για τη διαθεσιμότητα και το κόστος των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε την απόφαση για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. «Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στη δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Ουάσιγκτον, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, έδωσε το «πράσινο φως» στον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρήσει τις διαδικασίες για την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τον διπλό σχεδιασμό της Αθήνας για απόκτηση μαχητικών πέμπτης γενιάς, αλλά για και συμμετοχή στη γραμμή παραγωγής τους μέσω της ΕΑΒ είχε αποκαλύψει η Realnews την περασμένη Κυριακή.



ΕΑΒ και Lockheed Martin

Η κυβέρνηση, μέσω της ΕΑΒ, επιδιώκει να μπει στη γραμμή παραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς. Ο,τι δηλαδή δεν κατάφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προηγούμενο διάστημα, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. Ηδη η Lockheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες δηλαδή πριν ταξιδέψει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ. Το αίτημα της αμερικανικής εταιρείας έφτασε στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και χειρίζεται το θέμα της ΕΑΒ, με τις δύο πλευρές να είναι σε ανοιχτή γραμμή περίπου εδώ και έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί ένα σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Lockheed Martin και της ΕΑΒ και να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας. Το βασικό σενάριο είναι να μπει η αμερικανική εταιρεία με ένα ποσοστό στην ΕΑΒ και να πάρει το μάνατζμεντ. Η Lockheed Martin συνεργάζεται ήδη με την εταιρεία για την κατασκευή τμημάτων των F-16 και των C-130 και θέλει να έχει ακόμα πιο ενεργό ρόλο, επιδιώκοντας να καταστήσει την ΕΑΒ κόμβο της αμερικανικής εταιρείας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει ουσιαστικά τα προγράμματα που «τρέχει» ήδη η ΕΑΒ και αυτά που θα προστεθούν μελλοντικά.

Ετσι, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε εξαρτήματα των F-35 να κατασκευάζονται στη χώρα μας. Το βασικό σενάριο προβλέπει το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο. Στην ΕΑΒ Παγίων, που θα έχει τις εγκαταστάσεις και μπορεί να κρατήσει το Δημόσιο, και στην ΕΑΒ που θα περιλαμβάνει τα projects και τα προγράμματα που θα έχει η εταιρεία και θα συμμετάσχουν οι Αμερικανοί. Ετσι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, η ελληνική βιομηχανία θα μπορεί να αναλάβει και προγράμματα άλλων χωρών, όπως την αναβάθμιση μαχητικών από τις αραβικές χώρες, κάτι που όχι μόνο θα μεγαλώσει για τα καλά την ΕΑΒ, αλλά θα φέρει και νέες θέσεις εργασίας.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες