Tι σουβλάκια τρώνε στο MIT; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαΐου 11, 2022

Tι σουβλάκια τρώνε στο MIT;


Ουρές κάνουν οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί του MIT και του Harvard έξω από το Saloniki Greek -μέρος της πρώτης αλυσίδας ελληνικού street food στη Βοστώνη-, για να παραγγείλουν σουβλάκι, χωριάτικη, λουκουμάδες ή μπακλαβά. Το πρώτο ομώνυμο εστιατόριο άνοιξε το 2016 κοντά στο campus του ΜΙΤ και η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, που πλέον το Saloniki Greek μετράει τρία μαγαζιά, ενώ άλλα δύο θα ανοίξουν τους επόμενους μήνες. Πίσω από το project βρίσκονται η Jody Adams, πρωτοπόρος στη γαστρονομική σκηνή της Βοστώνης, ο Jon Mendez και ο Ελληνοαμερικανός Eric Papachristos. Την ιδέα είχε ο τελευταίος, ο οποίος ταξίδεψε γι’ αυτόν τον σκοπό πολλές φορές στην Ελλάδα με τους συνεργάτες του. Αφού δοκίμασαν συνταγές από ελληνική σπιτική κουζίνα και πέρασαν από συνοικιακά σουβλατζίδικα και εστιατόρια ανερχόμενων σεφ, άνοιξαν τελικά το Saloniki Greek, συμπυκνώνοντας σε αυτό την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησαν. Προσεγγίσαμε τον Eric κι εκείνος μας μίλησε για το πολύ επιτυχημένο βήμα τους.





Οι «craveable» λιχουδιές του Saloniki Greek

Γευστικές μνήμες

«Γεννήθηκα στην Κατερίνη, όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Όταν το 1986 φύγαμε με την οικογένειά μου για την Αμερική, οι δεσμοί μου με την Ελλάδα δεν έσπασαν. Τα καλοκαίρια και όποτε είχα την ευκαιρία επισκεπτόμουν τους συγγενείς μου στη Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ είχα αποφασίσει ότι θα ασχοληθώ με την εστίαση στην Αμερική. Ήθελα να ανοίξω κάτι δικό μου, που θα είχε σχέση με το ελληνικό φαγητό. Ξεκίνησα το 2004, ταξιδεύοντας συχνά στην Ελλάδα, για να πάρω έμπνευση και ιδέες. Το 2010, όταν οι Έλληνες σεφ άρχισαν να πειραματίζονται πολύ με το φαγητό, να το εξελίσσουν και να το πηγαίνουν προς νέες κατευθύνσεις, πέρα από το παραδοσιακό, άρχισε το όλο θέμα να γίνεται ενδιαφέρον, συναρπαστικό και καινοτόμο. Το ερωτεύτηκα και προσκαλούσα φίλους μου από την Αμερική οι οποίοι ενθουσιάστηκαν επίσης. Πολύ σύντομα έφερα τους συνεργάτες μου και τους σεφ μας, για να δουν από πρώτο χέρι τι “μαγειρευόταν” στην Ελλάδα. Αυτή η αλληλεπίδραση μας έδωσε την έμπνευση να ξεκινήσουμε το Saloniki Greek το 2016. Πήραμε τα καλύτερα υλικά της ελληνικής κουζίνας και φτιάξαμε κάτι δυνατό και αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας, για να το μοιραστούμε με την εδώ τοπική κοινότητα».



Πόσο δημοφιλές είναι το ελληνικό φαγητό στη Βοστώνη;

«Δεν είχαμε πολλές επιλογές για ελληνικό φαγητό στη Βοστώνη, μέχρι το 2016. Έκτοτε παρατηρήσαμε μια ραγδαία αύξηση στη ζήτηση ελληνικών γεύσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει μαγαζιά σε τρεις τοποθεσίες -στο Fenway, στο Harvard και στο MIT- και ήδη έχουμε κλείσει συμφωνία για άλλα δύο! Οι πελάτες μας έχουν λατρέψει το φαγητό που τους προσφέρουμε. Έρχονται από πολιτικοί και ακαδημαϊκοί μέχρι κάτοικοι της γειτονιάς και, φυσικά, φοιτητές. Σύμβουλός μας είναι ο Στράτος Ευθυμίου, με τον οποίο συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία.»



Τρώνε, λοιπόν, σουβλάκι οι φοιτητές του MIT;

«Το σουβλάκι δεν είναι από τα πιο δημοφιλή street food στην Αμερική, θα έλεγα ότι θεωρείται «εξωτικό». Στο Saloniki Greek όμως έχουμε καταφέρει να το κάνουμε δημοφιλές, ειδικά μεταξύ των φοιτητών, οι οποίοι είναι από τους πιο πιστούς μας πελάτες. Ειδικά το εστιατόριο στο MIT είναι γεμάτο φοιτητές, αλλά και καθηγητές και μέλη του διοικητικού προσωπικού. Χαιρόμαστε πολύ όταν βλέπουμε Έλληνες φοιτητές οι οποίοι πρωτοέρχονται στο campus, μας βρίσκουν και ενθουσιάζονται που μπορούν να φάνε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ένας φοιτητής του MIT, μισός Έλληνας και μισός Παλαιστίνιος, τρώει σε εμάς κάθε, μα κάθε μέρα. Του θυμίζει το σπίτι του, μας λέει.»



Πόσο αυθεντικές είναι οι συνταγές σας;

«Προσέχουμε πολύ την πρώτη ύλη μας και προσπαθούμε να φέρνουμε υλικά και από την Ελλάδα. Οι πίτες, για παράδειγμα, είναι από την Κατερίνη. Χρησιμοποιούμε επίσης ελληνική ρίγανη και αλάτι. Από την αρχή θέλαμε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στις αυθεντικές γεύσεις, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει μόνο μία σωστή συνταγή: Κάθε γιαγιά, κάθε εστιατόριο, κάθε σεφ έχει τη δική του. Έτσι ακολουθήσαμε κι εμείς τον δρόμο μας. Οι συνταγές μας είναι δικές μας, εμπνευσμένες από τα φαγητά των γιαγιάδων και από τις γεύσεις που δοκιμάζαμε κατά καιρούς στα ελληνικά εστιατόρια. Το αποτέλεσμα όμως είναι κάτι καινούργιο. Στο Saloniki το σουβλάκι γίνεται από κοτόπουλο, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το πιο δημοφιλές είναι από χοιρινό. Για κάποιο λόγο στην Αμερική το κοτόπουλο έχει μεγαλύτερη ζήτηση.»
Εσύ, πώς τρως το σουβλάκι σου;

«Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, το πρώτο που κάνω είναι να φάω σουβλάκι! Λατρεύω το πόσο μαλακό και νόστιμο είναι το κρέας και τα αρώματα της ρίγανης και του λεμονιού. Προτιμώ το σουβλάκι κοτόπουλου τυλιγμένο σε πίτα, με κέτσαπ, μουστάρδα και τηγανητές πατάτες. Όχι και τόσο παραδοσιακό, θα μου πείτε.»



Σουβλάκι, πίτσα ή μπέργκερ;

«Σουβλάκι, γιατί είναι με διαφορά πιο υγιεινό και τα υλικά του λιγότερο επεξεργασμένα. Το καλαμάκι από μόνο του είναι πολύ ελαφρύ γεύμα. Η πίτσα είναι βαριά, όπως επίσης το μπέργκερ. Σίγουρα, λοιπόν, σουβλάκι!»







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες