Πνιγμός αντιμετώπιση: Θα μπορούσατε να εντοπίσετε και να σώσετε ένα άτομο που πνίγεται; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Ιουνίου 05, 2022

Πνιγμός αντιμετώπιση: Θα μπορούσατε να εντοπίσετε και να σώσετε ένα άτομο που πνίγεται;


Όταν βρίσκεστε σε μια παραλία ή δίπλα στην πισίνα, θα μπορούσατε να αντιληθείτε κάποιον που πνίγεται και να αναλάβετε δράση για να τον σώσετε; “Ακόμη και οι πιο έμπειροι κολυμβητές μπορεί να κινδυνέψουν εάν ο καιρός είναι κακός, τα ρεύματα είναι ισχυρά ή συμβεί επείγουσα ιατρική κατάσταση στο νερό”, δήλωσε η Δρ. Τζίλιαν Σμιτς, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής (ACEP). “Τα περισσότερα ατυχήματα με πνιγμό μπορούν να αποφευχθούν, αλλά χρειάζονται μόνο δευτερόλεπτα για να συμβεί μια τραγωδία”. Κατά μέσο όρο, 11 άνθρωποι πεθαίνουν από τυχαίο πνιγμό κάθε μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πνιγμός είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των παιδιών ηλικίας 1 έως 4 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.



Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν κάποιος πνίγεται, έτσι το ACEP περιέγραψε τα σημάδια:Αναποδογυρίζει ή επιπλέει στη θέση του.
Το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω με το στόμα ανοιχτό.
Το κεφάλι χαμηλά στο νερό, με το στόμα στο επίπεδο του νερού.
Προσπαθεί να κυλήσει στην πλάτη.
Υποφέρει από υπεραερισμό ή λαχάνιασμα.
Τα μαλλιά του βρίσκονται πάνω από το μέτωπο ή τα μάτια.
Τα μάτια του είναι γυάλινα και άδεια, ανίκανα να εστιάσουν ή είναι κλειστά.

Εάν κάποιος φαίνεται να έχει πρόβλημα στο νερό, λάβετε άμεσα μέτρα. Λάβετε βοήθεια από έναν ναυαγοσώστη ή καλέστε το 911. Μην επιχειρήσετε να σώσετε έναν πνιγμένο όταν βρίσκεστε επίσης στο νερό, εκτός εάν έχετε εκπαιδευτεί να το κάνετε. Όσοι πνίγονται μπορεί να πανικοβληθούν και να προσπαθήσουν να τραβήξουν μαζί τους υποβρύχια οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά τους, εξήγησε η ACEP. Αντίθετα, επεκτείνετε ή πετάξτε ένα επιπλέον αντικείμενο στο άτομο. Μόλις βγουν με ασφάλεια από το νερό, γείρετε το κεφάλι τους προς τα πίσω, σηκώστε το πηγούνι τους και ελέγξτε για αναπνοή. Γυρίστε το άτομο στο πλάι για να το βοηθήσετε να διώξει το νερό.



Εάν το άτομο δεν αναπνέει, οποιοσδήποτε εκπαιδευμένος θα πρέπει να αρχίσει να εκτελεί ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι που ανταποκρίνονται. “Η εκμάθηση κολύμβησης και η εξοικείωση με την ασφάλεια στο νερό είναι επιλογές που μπορούν να σώσουν μια ζωή”, δήλωσε η Schmitz σε δελτίο τύπου της ACEP. “Τα απλά βήματα για την αποφυγή του κινδύνου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία όλων”.


Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα βήματα:Να ορίζετε πάντα έναν υπεύθυνο ενήλικα για να επιβλέπει τα παιδιά μέσα ή κοντά στο νερό.
Αφαιρέστε τυχόν χαλαρά παιχνίδια από την περιοχή της πισίνας για να μειώσετε τους κινδύνους σκοντάφτουν.
Μη χρησιμοποιείτε παιχνίδια ως συσκευές επίπλευσης. Χρησιμοποιήστε σωσίβια για δραστηριότητες μέσα ή κοντά σε λίμνες, ποτάμια ή ωκεανούς, ειδικά για παιδιά και ασθενέστερους κολυμβητές.
Όταν κολυμπάτε σε φυσικά υδάτινα σώματα, να είστε προσεκτικοί με κρυφούς κινδύνους όπως ισχυρά ρεύματα, αιχμηρά βράχια ή μπερδέματα βλάστησης.
Να ελέγχετε πάντα την πρόγνωση του καιρού πριν από τις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Χρησιμοποιήστε το σύστημα φίλων όταν κολυμπάτε.
Μην πίνετε αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια των υδάτινων δραστηριοτήτων ή κατά την επίβλεψη παιδιών.
Τα άτομα με ιατρικές παθήσεις ή όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες προφυλάξεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες