Καθάρισμα Χαλιών: Μόνοι μας στο σπίτι ή από επαγγελματίες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Ιουνίου 19, 2022

Καθάρισμα Χαλιών: Μόνοι μας στο σπίτι ή από επαγγελματίες


Κατ΄αρχήν η διαδικασία καθαρισμού - πλυσίματος χαλιών στο σπίτι απαιτεί τον κατάλληλο χώρο και τα κατάλληλα ...μπράτσα.

Ακόμη και ένα μετρίου μεγέθους χαλί χειροποίητο ή μηχανής έχει αρκετό βάρος που γίνεται κατά πολύ μεγαλύτερο όταν βραχεί, ενώ σε ένα διαμέρισμα χωρίς μεγάλη βεράντα δεν υπάρχει καν ο απαιτούμενος χώρος για να το πλύνετε και να το απλώσετε οπότε και η ανάθεση του καθαρισμού σε έναν επαγγελματία είναι η μόνη επιλογή. 

Ποια χαλιά μπορούν να πλυθούν και ποια όχι

Δεν επιδέχονται όλα τα χαλιά πλύσιμο με νερό-απορρυπαντικό και συχνά μπορεί να βρεθείτε προ δυσάρεστων ...εκπλήξεων.
Ακόμη και αυθεντικά χειροποίητα χαλιά, αν έχουν κατασκευαστεί από μη πλυμένα νήματα κάτι που μειώνει αρκετά το κόστος αγοράς τους, στην πρώτη επαφή με το νερό τα χρώματά τους θα ξεβάψουν και το χαλί θα καταστραφεί.
Για να είστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί κάντε μια δοκιμή τρίβοντας ένα κρυφό σημείο του χαλιού με ένα λευκό βρεγμένο πανί. Αν έστω και ελάχιστη ποσότητα χρώματος μείνει στο πανί απλώς ...ξεχάστε την λύση να τα πλύνετε.

Τα μεταξωτά χαλιά δεν πλένονται, τα ψάθινα - sisal επίσης δεν ...αγαπούν καθόλου το νερό και όπως  συμβαίνει και με τα μάλλινα χαλιά, υφαντά κιλίμια κλπ υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος με το πλύσιμο να χαλάσει το σχήμα τους και να μικρύνουν αρκετά. 

Πρόχειρα δερμάτινα, άκαυστα χαλιά για το τζάκι κλπ. μπορούν να πλυθούν, αρκεί να τα αφήσετε να στεγνώσουν σε σκιερό σημείο, διαφορετικά ο ήλιος θα "κοκκαλώσει" το δέρμα και θα χαλάσει την όψη τους.

Γενικά, χαλιά που εύκολα και χωρίς ούτε αυτά ούτε εσείς :) να ταλαιπωρηθείτε ιδιαίτερα μπορούν να πλυθούν στο σπίτι είναι όλα τα τύπου κουρελούς, υφασμάτινα ή συνθετικά λεπτά και ελαφριά χαλιά, πατάκια, μικρές μοκέτες και μικρά ή μετρίου μεγέθους χαλιά μηχανής που δεν ξεβάφουν. 

Πλύσιμο - Στέγνωμα - Φύλαξη

Αντί για ένα μείγμα ελαφρού σαπουνόνερου με χλιαρό νερό και ένα μαλακό απορρυπαντικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα ειδικά προϊόντα συνήθως σε μορφή αφρού - σπρέϊ που θα βρείτε στην αγορά, ειδικά για καθαρισμό χαλιών.

Αποφύγετε κατά την διάρκεια της όλης της διαδικασίας το έντονο βούρτσισμα, χρησιμοποιείστε μια μαλακή βούρτσα με φυσικό τρίχωμα, επιμείνετε στο ξέβγαλμα ώστε να αφαιρεθεί όλη η ποσότητα απορρυπαντικού και οπωσδήποτε σκουπίστε πολύ καλά το χαλί και από τις δύο όψεις πριν ξεκινήσετε το πλύσιμό του. 

Η απευθείας έκθεση στον ήλιο καταστρέφει την υφή και φθείρει τα χρώματα όλων των χαλιών γι' αυτό και θα πρέπει να απλωθούν σε σκιερό χώρο και να στεγνώσουν πολύ καλά ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ποσότητα υγρασίας όταν τα τυλίξετε.
Αφού στεγνώσουν θα πρέπει να τυλιχτούν σε ρολό, να τοποθετηθούν ιδανικά σε υφασμάτινη αεριζόμενη σακούλα αν και οι περισσότεροι προτιμούμε για λόγους πρακτικούς τις πλαστικές και να τοποθετηθούν όχι όρθια αλλά σε οριζόντια θέση, ώστε ειδικά τα βαριά χαλιά να μην κινδυνεύουν να πιεστούν στο ένα άκρο από το συνολικό τους βάρος.

Το καθάρισμα των χαλιών με μείγμα νερού-λευκού ξιδιού, νερού-σόδας κλπ. αποτελούν κάποιες ...πατροπαράδοτες φυσικές συνταγές που σε όχι ιδιαίτερα λερωμένα χαλιά φρεσκάρουν την όψη τους, αν βεβαίως έχετε την αντοχή και την υπομονή να τις εφαρμόσετε ειδικά σε χαλιά μεγάλου μεγέθους και με την προϋπόθεση ότι δεν ξεβάφουν και το πέλος τους δεν θα φθαρεί με την όλη διαδικασία. 
Πολύ συχνά τα προϊόντα αυτά όπως και η χρήση ναφθαλίνης κατά την φύλαξη, αφήνουν μια έντονη οσμή που αργεί πολύ να εξουδετερωθεί όταν ξαναστρώσετε τα χαλιά σας. 


Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα χαλιά και ...COVID19

Αυτό που κυρίως φθείρει ένα χαλί και παρ΄όλο που πολύ συχνά πιστεύουμε ότι είναι αυτό που το ανανεώνει είναι το τίναγμα του.  
Οι κόμποι νήματος στην πίσω όψη, ανεξάρτητα αν πρόκειται για χειροποίητο  που ασφαλώς είναι πιο ανθεκτικό ή μηχανής, με το τίναγμα χαλαρώνουν και σταδιακά οδηγούν στην φθορά του πέλους. 
Ένας τρόπος για να φροντίσετε ειδικά τα χειροποίητα χαλιά είναι αφού τα γυρίσετε από την ανάποδη όψη να τα πατήσετε έντονα σε όλα τα σημεία ώστε οι κόμποι νήματος να "καθήσουν" και στην συνέχεια να τα σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα και στις δύο όψεις. Με την συγκεκριμένη φροντίδα 1-2 φορές τον χρόνο, χαλιά σε χώρους που δεν καταπονούνται ιδιαίτερα πχ από παπούτσια, τρίχες κατοικίδιων κλπ. μπορούν να παραμείνουν καθαρά και σαν καινούργια για πολλά χρόνια. 

Γενικά το πόσο συχνά απαιτεί καθάρισμα ένα χαλί είναι συνάρτηση των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο που βρίσκεται. Ο πιο απλός τρόπος για να κρατήσετε όχι μόνο τα χαλιά αλλά και γενικά το πάτωμα του σπιτιού καθαρό είναι απλώς να αφήνετε εκτός σπιτιού ή στην είσοδο τα παπούτσια σας. 
Ειδικά μετά την εμφάνιση της πανδημίας του COVID19 μοιραία έχει ξεκινήσει και μια ...φιλολογία περί ανάγκης βιολογικού πλυσίματος, απολύμανσης και γενικά καθαρισμού των χαλιών με πιο δραστικούς τρόπους απ΄όσο συνήθως. 
Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνουν οι ειδικοί ο ιός παραμένει σε υφασμένες επιφάνειες για όχι παραπάνω από μερικές ώρες, έτσι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να αλλάξετε τον τρόπο καθαρισμού που συνηθίζατε έως σήμερα. 
Το να μην μπαίνετε στο σπίτι με τα παπούτσια είναι και σε αυτή την περίπτωση ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην μεταφέρετε κανενός είδους μικρόβιο στο εσωτερικό του σπιτιού. 

Επαγγελματικές υπηρεσίες Καθαρισμού - Φύλαξης - Επιδιόρθωσης

Το σημείο που λερώνει ευκολότερα και καθαρίζει δυσκολότερα σε κάθε χαλί - μοκέτα, σε ιδιωτικό ή επαγγελματικό χώρο, είναι τα κρόσσια ή το ρέλι-υφασμάτινη φάσα στις δύο άκρες του χαλιού ή περιμετρικά.
Ειδικά τα πολύ λερωμένα κρόσσια όσο και να τα τρίψετε δύσκολα θα αποκτήσουν την τέλεια όψη που αποκτούν όταν το χαλί δοθεί σε ταπητοκαθαριστήριο.
Κάτι που επίσης οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών ταπητοκαθαριστών εκτός των υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης, αναλαμβάνουν σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια την αλλαγή στα κρόσια - ρέλια κάθε τύπου χαλιού τα οποία υπάρχουν σε ποικιλία αποχρώσεων - σχεδίων, την επιδιόρθωση φθαρμένων χαλιών και πολλές ακόμη εργασίες όπως πχ την προσθήκη υποστρώματος latex που προστατεύει το χαλί από την σκόνη και αυξάνει το πάχος του, την αδιαβροχοποίηση ψάθινων χαλιών κλπ. Όλες αυτές οι μεταποιήσεις - προσθήκες μπορούν όχι μόνο να αναβαθμίσουν αισθητικά την όψη ενός χαλιού αλλά και βοηθούν γενικά στην ανθεκτικότητα και προστασία του. 

Το κόστος για τον επαγγελματικό καθαρισμό χαλιών κυμαίνεται από 3 έως 15€/τμ ανάλογα με την ποιότητα και το υλικό κατασκευής, με μέσο κόστος, εκτός αν πρόκειται πχ για ένα πολύ ιδιαίτερο μεταξωτό χειροποίητο χαλί, τα 4-6€/τμ










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες