Φορολογική νομοθεσία: Τι αλλάζει στην κωδικοποίηση της – Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 21, 2022

Φορολογική νομοθεσία: Τι αλλάζει στην κωδικοποίηση της – Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο


Απλούστερη και πιο σύγχρονη θέλει να καταστήσει η κυβέρνηση την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά στην είσπραξη δημοσίων εσόδων, την έμμεση φορολογία και τους φόρους συναλλαγών, τη φορολογία περιουσίας, τις φορολογικές διαδικασίες και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Σήμερα θα παρουσιασθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.


Να σημειωθεί πως με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα συστάθηκαν το 2021 στο υπουργείο Οικονομικών έξι ομάδες εργασίας που ανέλαβαν την εκτέλεση των σχετικών προπαρασκευαστικών εργασιών για την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.


Μια ομάδα ανέλαβε την κωδικοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Μια άλλη την κωδικοποίηση των διατάξεων περί του Κώδικα ΦΠΑ. Άλλη ομάδα εργασίας είχε ως αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την κωδικοποίηση των διατάξεων περί Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και λοιπές συναφείς διατάξεις). Τέταρτη ομάδα ανέλαβε την κωδικοποίηση των διαφόρων διατάξεων περί τελών και λοιπών έμμεσων φορολογικών βαρών (φόροι συναλλαγών κλπ). Άλλη ομάδα είχε αναλάβει την κωδικοποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και των διατάξεων Φορολογίας Κεφαλαίου, Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Τυχερών Παιγνίων και λοιπών σχετικών διατάξεων θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Νοέμβριο 2021. Τέλος, μια έκτη ομάδα εργασίας ανέλαβε την κωδικοποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Όλες οι προαναφερόμενες ομάδες εργασίας προχώρησαν στη σύνταξη διαγράμματος κωδικοποίησης, καθώς και προσχεδίου Κώδικα. Το προσχέδιο Κώδικα έτυχε τελικής επεξεργασίας από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, η οποία είχε την εποπτεία της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας και της σύνταξης του διαγράμματος κωδικοποίησης.

Οι εκάστοτε συντονιστές των ομάδων εργασίας ενημέρωναν διαρκώς για την πορεία των εργασιών της κάθε ομάδας το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε εβδομαδιαία βάση.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες