Έρχεται επιδότηση στην αντλία και για την βενζίνη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 07, 2022

Έρχεται επιδότηση στην αντλία και για την βενζίνη


Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης, που αυτή την φορά θα σχετίζεται αποκλειστικά με τις τιμές των καυσίμων. Στην κυβέρνηση πλέον το επιβεβαιώνουν αρμόδιοι και μη υπουργοί και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι έχει προκριθεί η λύση της άμεσης επιδότησης στην αντλία και για την βενζίνη, όπως δηλαδή συμβαίνει από τις αρχές Απριλίου για το diesel κίνησης.

Επίδομα βενζίνης: Από πού θα βρεθούν τα έσοδα
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το imerisia.gr, έχει ήδη βρεθεί η αναγκαίος δημοσιονομικός χώρας, που είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Αυτός έχει δημιουργηθεί από την θετική πορεία που είχαν τα δημόσια έσοδα τον Μάιο, αλλά και η πορεία του τουρισμού που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να υπερβαίνουν ακόμη και αυτή του 2019, που είχε δημιουργηθεί το απόλυτο ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται πως η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2,3 ευρώ το λίτρο και οδεύει προς τα 2,4 ευρώ, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα φθάσει τα 2,5 ευρώ.

«Θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος»
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατες δηλώσεις, αν και τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για νέα παρέμβαση, εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα επιστραφεί στην κοινωνία ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες που προκαλεί ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και βέβαια στα καύσιμα.

 Συγκεκριμένα ο υπουργός έχει τονίσει «είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από δύο βασικές πηγές, οι οποίες και αλληλοσυμπληρώνει η μία την άλλη.

Η πρώτη αφορά την πορεία των δημοσίων εσόδων. Ήδη στο πρώτο 4μηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) έχει υπάρξει υπέρβαση του στόχου που είναι πάνω από 1,7 δις ευρώ. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ήδη ξοδευτεί, αφού το πακέτο το ρεύμα που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή είναι της τάξεως του 3,2 δις ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Μάιο τα έσοδα κινήθηκαν αρκετά πάνω από τον στόχο.

Όλα τα παραπάνω διευκολύνουν την κυβέρνηση στην λήψη αποφάσεων για τα καύσιμα, ώστε να δοθεί μία πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το περίγραμμα της νέας παρέμβασης δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι το μοντέλο παρέμβασης στο diesel κίνησης να επεκταθεί και στην βενζίνη και μάλιστα με υψηλότερα ποσά ανά λίτρο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες