Τιμές «φωτιά» στα τρόφιμα - Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε έναν μήνα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2022

Τιμές «φωτιά» στα τρόφιμα - Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε έναν μήνα


Μπαράζ ανατιμήσεων για ακόμη έναν μήνα στα προϊόντα διατροφής δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την εικόνα που βλέπουν οι καταναλωτές καθημερινά στα ράφια και στη συνέχεια στο ταμείο του σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες.
Το «καλάθι» του νοικοκυριού, που γεμίζει πλέον με απολύτως απαραίτητα - όπως φαίνεται και από τον όγκο πωλήσεων των αλυσίδων που είναι μειωμένος σύμφωνα με στελέχη του κλάδου κατά 8% τον Απρίλιο - γίνεται ολοένα και πιο ακριβό.

Την ίδια στιγμή αποκλιμάκωση των τιμών δεν φαίνεται στον ορίζοντα τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι. Ήδη άλλωστε όπως έχει γράψει το CNN Greece, οι τιμοκατάλογοι που έχουν σταλεί από τους προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ για τις τιμές που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο, δείχνουν και νέες αυξήσεις σχεδόν από όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο των τροφίμων.

Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε κατά 12,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με την κατηγορία έλαια και λίπη να οδηγεί την «κούρσα» με αυξήσεις τιμών κατά 23,2% και να ακολουθούν γαλακτοκομικά και αυγά με άνοδο 14,1%, ψωμί και δημητριακά με 13,4% και κρέατα με αύξηση κατά 13,8%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα σε έναν μήνα

Οι τιμές τον Μάϊο του 2022 σε μία σειρά από κατηγορίες τροφίμων παρουσιάζουν αύξηση ακόμη και σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Μόλις σε έναν μήνα δηλαδή, τα παγωτά αυξήθηκαν κατά 6,2% η κατηγορία σάλτσες-καρυκεύματα κατά 5,6 %, τα κρασιά κατά 5,2% το γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά κατά 4,9%, τα νωπά φρούτα 4,7% και τα αυγά κατά 4%.

Την αυξητική πορεία που εμφανίζουν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν και τον Μάιο τα έλαια και λίπη στα οποία η τιμή «τσίμπησε» κατά 3,6% επιπλέον σε έναν μήνα, όπως και η κατηγορία «ψωμί και δημητριακά» που κατέγραψε αύξηση κατά 3,4%.

Τα πουλερικά αυξήθηκαν κατά 2,4%, τα αλλαντικά 2,7%, το χοιρινό 2,8% ενώ τα τυριά κατά 2,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει

Το ταβάνι των ανατιμήσεων δεν το έχουμε δει ακόμα, εκτίμησε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ, των σούπερ μάρκετ Μy Market, Αριστοτέλης Παντελιάδης περιγράφοντας την εικόνα στην αγορά, με τον ίδιο να εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με το εάν, αντιστροφή της κατάστασης θα δούμε εντός του έτους.

Σε ανάλογες διαπιστώσεις προχωρούν εξάλλου και εκπρόσωποι σε διάφορους κλάδους τροφίμων. «Tα δύσκολα για το ψωμί είναι μπροστά μας τον Σεπτέμβριο» σημείωνε χαρακτηριστικά στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Στελέχη από την αγορά της πτηνοτροφίας σημείωναν επίσης στο CNN Greece ότι «τα πράγματα χειροτερεύουν και θα χειροτερέψουν κι άλλο» εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις θα «αναγκαστούν» να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στο κοτόπουλο από 10% έως 20% κι ενώ ήδη οι τιμές από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν ανέβει κατά 28%-30%.

Την ίδια στιγμή «καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα του κλάδου των τροφίμων έκρουσε ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης κάνοντας λόγο για αυξημένα κόστη αλλά και για ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χρήστος Τσόλκας, μίλησε για μείωση της παραγωγής γάλακτος, καθώς όπως είπε οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να οδηγούν κάποια ζώα σε σφαγή,λόγω του αυξημένου κόστους εκτροφής τους.

Ρομίνα Νικηφόρου - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες