Έρχονται αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 14, 2022

Έρχονται αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί


Περισσότερο ορατό από ποτέ είναι το ενδεχόμενο αυξήσεων στα κόμιστρα των ταξί, έπειτα από την εκρηκτική άνοδο της τιμής των καυσίμων. Οι ιδιοκτήτες ταξί "πιέζουν" για σημαντικές ανατιμήσεις, καθώς – όπως υποστηρίζουν – δεν "βγαίνουν".


Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΠΟΕΙΑΤΑ και του ΣΑΤΑ με το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο καλείται να λάβει τη σχετική απόφαση, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.


Φαίνεται ότι το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα κόμιστρα των ταξί συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες και μένει πλέον να συγκεκριμενοποιηθεί το ύψος και οι κατηγορίες που θα υλοποιηθεί.


"Εκεί που έχουν φτάσει τα καύσιμα, δεν είναι βιώσιμο το επάγγελμα. Απαιτούνται μέτρα από την Πολιτεία", αναφέρουν οι ιδιοκτήτες ταξί, υπενθυμίζοντας ότι προέρχονται από μια πολύ δύσκολη διετία (2020-21), η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση του μεταφορικού έργου, λόγω της πανδημίας.
 
"Οι αυξήσεις είναι μονόδρομος", αναφέρουν οι ιδιοκτήτες ταξί

Πριν από μερικές ημέρες, το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας την υλοποίηση άμεσων μέτρων.
Οι ιδιοκτήτες ταξί, αφού παρέθεσαν στην επιστολή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την άνοδο της τιμής των καυσίμων, αιτούνταν τα ακόλουθα:

- Άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.


- Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13% για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

- Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο.

Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές υποστήριζαν στην επιστολή πως "εάν δεν υιοθετούν τα ανωτέρω μέτρα", είναι "μονόδρομος” οι αυξήσεις στα τιμολόγια / κόμιστρα.Οι ομοσπονδίες του κλάδου κατέθεσαν και συγκεκριμένες προτάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η πρόταση για αύξηση της πτώσης σημαίας στα 2,5 ευρώ, της μονής ταρίφας στα 0,82 ευρώ και της ελάχιστης διαδρομής στα 4 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί δόθηκαν πριν από αρκετά χρόνια, οπότε αρκετοί φορείς θεωρούν "εύλογα" τα αιτήματα των αυτοκινητιστών.


Από την άλλη πλευρά, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα διατηρήσει το επιβατικό κοινό, το οποίο διαπιστώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Γενικότερα, η άνοδος της τιμής των καυσίμων έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό σε ολόκληρο τον κλάδο των μεταφορών, από τα φορτηγά ΔΧ έως τις εταιρείες ταχυμεταφορών, προκαλώντας ανατιμήσεις στα κόμιστρα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες