Μάσκα: Που καταργήθηκε και που ισχύει - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουνίου 02, 2022

Μάσκα: Που καταργήθηκε και που ισχύει


Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας είναι γεγονός από χθες, 1η Ιουνίου

Σε ελάχιστες δραστηριότητες παραμένει πλέον η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να κάνει δεκτή και την τελευταία εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το θέμα αυτό.

Με βάση την εισήγηση των ειδικών και την απόφαση του υπουργείου Υγείας υποχρεωτική θα είναι η μάσκα:

  • Στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων
  • Στα ταξί και για τους οδηγούς και για τους πελάτες
  • Στα φαρμακεία και για τους φαρμακοποιούς και για τους πελάτες
Αντίθετα η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Ειδική πρόβλεψη υπήρξε από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τα κρουαζιερόπλοια και το πότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθώς αποφασίστηκε να επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες 1η Ιουνίου η χρήση της μάσκας έχει καταργηθεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε και αναμένεται νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Επομένως η μάσκα έχει καταργηθεί τόσο στα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας μπήκε στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργήθηκε και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Τι ισχύει για σχολεία και Πανεπιστήμια
Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια.

Σημειώνεται, πως οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες