Brexit : Αλλάζει τους κανόνες ο Τζόνσον - Με νομικές ενέργειες απειλεί η Ε.Ε. - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 14, 2022

Brexit : Αλλάζει τους κανόνες ο Τζόνσον - Με νομικές ενέργειες απειλεί η Ε.Ε.


Η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε σήμερα νέα νομοθεσία που τροποποιεί μονομερώς το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια κίνηση που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων με τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Τζόνσον –με το επιχείρημα πως δεν λειτουργούν οι ρυθμίσεις που διέπουν το εμπόριο εντός και εκτός της Β. Ιρλανδίας, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit– δρομολογεί σημαντικές αλλαγές, παραβιάζοντας ουσιαστικά την υπάρχουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκει να αφαιρέσει τους τελωνειακούς ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα παρακάμψει τμήματα της εμπορικής συνθήκης που υπέγραψε ο Τζόνσον με την Ε.Ε. πριν από περίπου δύο χρόνια.

Απειλούν οι Βρυξέλλες
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά η Ε.Ε. έχει απειλήσει με αντίποινα, αυξάνοντας την πιθανότητα εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. Με ανοιχτό ακόμα το παράθυρο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποφύγουν τις διαδικασίες επί παραβάσει και τα εμπορικά αντίποινα, αν χρειαστεί: ένα μήνυμα που προέρχεται από τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης, ιδίως από το Βερολίνο.


Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επικεφαλής του Brexit, Μάρος Σέφκοβιτς, που αρχικά σημείωσε ότι οι μονομερείς ενέργειες «βλάπτουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και οδηγούν σε αβεβαιότητα. Στη συνέχεια ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι η Επιτροπή «θα εξετάσει τη συνέχιση της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε κατά της βρετανικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2021», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Επανέλαβε  ότι η Ε.Ε. «δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο» που διέπει το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας, και κάλεσε το Λονδίνο να συνεργαστεί με την Κομισιόν για «κοινές λύσεις».

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μιχόλ Μάρτιν, δήλωσε ότι είναι «πολύ λυπηρό για μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να απαρνηθεί μια διεθνή συνθήκη».

Η δήλωση Τζόνσον και οι Τόρις
Επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός, ο ίδιος ο Τζόνσον ισχυρίστηκε πως η προτεινόμενη αλλαγή είναι «σχετικά απλή», προσθέτοντας πως «ειλικρινά, είναι μια σχετικά ασήμαντη σειρά προσαρμογών σε ένα μεγάλο σχέδιο πραγμάτων».

Αρκετοί βουλευτές των Τόρις (του κυβερνητικού κόμματος) έχουν εκφράσει δημοσίως την ανησυχία τους για τη διαφαινόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα αυτά τη στιγμή που ο Τζόνσον είναι «λαβωμένος» από την πρόσφατη πρόταση μομφής (το 41% των ίδιων των βουλευτών του ψήφισαν εναντίον του) και παραμένει άγνωστο εάν διαθέτει την πλειοψηφία για να περάσει η προτεινόμενη νομοθεσία από το κοινοβούλιο.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες