Πότε η κατανάλωση τυριού μπορεί να γίνει επικίνδυνη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2023

Πότε η κατανάλωση τυριού μπορεί να γίνει επικίνδυνη


Βιταμίνες, ασβέστιο, λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες όλα αυτά τα ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό περιέχει το τυρί, που έχει λάτρεις και πολέμιους. Όποιος τρελαίνεται για το τυρί λέει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να το καταναλώνει σε καθημερινή βάση, αλλά ανησυχεί και για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι μεγάλες ποσότητες.

Οι σωστές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος όσον αφορά την κατανάλωση τυριού και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.

Τα οφέληΚαλή πηγή θρεπτικών συστατικών

Το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, λίπους και πρωτεΐνης. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και Β12, μαζί με ψευδάργυρο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη.

Υπάρχει το τυρί που παρασκευάζεται από γάλα που προέρχεται 100% από ζώα που τρέφονται με χορτάρι. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα τέτοιου είδους παρέχει ισορροπία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τις δίαιτες που βασίζονται σε συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού.

Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα που ταΐζονται με χόρτο κοστίζουν περισσότερο από τις συμβατικά τυριά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να τα αγοράσουν για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3.


Μπορεί να θωρακίσει τα δόντια από την τερηδόνα

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το τυρί – και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα – θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προστατευτικά για τα δόντια από την τερηδόνα. Σε μια δανική μελέτη του 2015 τα παιδιά που έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα πάνω από το μέσο όρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν τερηδόνα μετά από 3 χρόνια από ό,τι εκείνα με πρόσληψη κάτω από το μέσο όρο.Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA)

Τα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το μπλε τυρί, το Brie και το τσένταρ, περιέχουν μικρές ποσότητες συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA). Το CLA είναι ένα υγιές λίπος που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσει κάποια φλεγμονή.

Διαπιστώθηκε ότι το τυρί τσένταρ που προέρχεται από 100% ζώα που τρέφονται με χόρτο περιέχει διπλάσια ποσότητα CLA από το συμβατικό τσένταρ.Κάνει καλό στην καρδιά

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί, έχουν θετική επίδραση στην καρδιά. Στην ίδια μελέτη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά φάνηκε να παρέχουν μεγαλύτερη θρέψη και να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κίνδυνοι για την υγεία



Μπορεί ο εθισμός στο τυρί να κάνει κακό; Γνωρίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση τυριού, μπορείτε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.Μόλυνση από λιστέρια

Τα μαλακά και μπλε τυριά μολύνονται μερικές φορές με λιστέρια, ειδικά αν παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο ή ωμό γάλα. Η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο λιστέρια μπορεί να σας αρρωστήσει. Τέτοια είδη τυριών είναι, μεταξύ άλλων, το Brie, το Camembert, η φέτα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση μαλακών τυριών, εκτός εάν στην ετικέτα αναφέρεται σαφώς ότι το προϊόν έχει παρασκευαστεί με παστεριωμένο γάλα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για:τις έγκυες
τα μωρά και τα παιδιά
τους ηλικιωμένους
τα άτομα με ανοσολογικές ανεπάρκειεςΑσθένειες και ειδική διατροφή

Το τυρί μπορεί να περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, πρέπει όμως να δείξετε προσοχή στα παρακάτω:

Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το τυρί είναι ένα τρόφιμο με υψηλή θερμιδική πυκνότητα. Ανάλογα με την ποικιλία τυριού που τρώτε, παίρνετε περίπου 100 θερμίδες ανά περίπου 28 γραμμάρια.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών. Ορισμένοι ειδικοί, αν και όχι όλοι, συμβουλεύουν να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το τυρί είναι επίσης συνήθως φορτωμένο με νάτριο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το τυρί δεν περιέχει φυτικές ίνες και η κατανάλωση μιας δίαιτας που περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να περιορίσουν ή να αποφεύγουν το τυρί λόγω ενός ή περισσότερων από αυτούς τους παράγοντες. Εάν δεν είστε σίγουροι αν το τυρί είναι κατάλληλο για τη διατροφή σας, ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.


Αλλεργίες και δυσανεξία

Ορισμένοι άνθρωποι αποφεύγουν το τυρί λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη ή αλλεργίας στο γάλα. Το τυρί περιέχει λακτόζη, ένα σάκχαρο που δεν μπορεί να χωνευτεί από τα άτομα με δυσανεξία, επειδή ο οργανισμός τους δεν διαθέτει το ένζυμο που το διασπά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωση λακτόζης μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροι,

Ευτυχώς, πολλά σκληρά, παλαιωμένα τυριά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Τέτοια είναι η παρμεζάνα, το ελβετικό και το τσένταρ. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να τα φάνει σε μικρή ποσότητα.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν χάπια ή σταγόνες λακτάσης για να προλάβουν τα συμπτώματα, αλλά είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν το δοκιμάσετε.

Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο γάλα δεν μπορούν να φάνε τυρί ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά. Η αλλεργία στο γάλα σημαίνει ότι ο οργανισμός σας έχει ανοσολογική αντίδραση σε μία ή περισσότερες πρωτεΐνες του γάλακτος, όπως η καζεΐνη. Η καζεΐνη είναι μία από τις κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα και είναι επίσης συστατικό σε ορισμένα τυριά με βάση τη σόγια.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα μπορεί να εμφανιστούν νωρίς στη ζωή, πριν από την ηλικία του ενός έτους. Ενώ τα συμπτώματα ποικίλλουν, μπορεί για ορισμένους ανθρώπους η αλλεργία να γίνει απειλητική για τη ζωή.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες