Δωρεάν Τατουάζ: Δίνουν ελπίδα στις Ολλανδέζες επιζώσες του καρκίνου του μαστού - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2023

Δωρεάν Τατουάζ: Δίνουν ελπίδα στις Ολλανδέζες επιζώσες του καρκίνου του μαστού


Δωρεάν Τατουάζ: Λουλούδια και πεταλούδες περιβάλλουν τα σημάδια που άφησε η αφαίρεση του στήθους της Jacqueline van Schaik, χάρη σε ένα νέο τατουάζ που η επιζήσασα του καρκίνου λέει ότι είναι θησαυρός. “Είναι υπέροχο”, αναφωνεί συγκινημένη η Van Schaik, 56 ετών, κοιτάζοντας τον εαυτό της στον καθρέφτη στο τέλος της συνεδρίας σε ένα εργαστήριο τατουάζ στην πόλη Lelystad της κεντρικής Ολλανδίας. “Δεν βλέπω πια τις ουλές. Βλέπω μόνο αυτό το κόσμημα”, προσθέτει η μητέρα ενός παιδιού, η οποία υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή αφού διαγνώστηκε με καρκίνο τον Οκτώβριο του 2020, ακολουθούμενη από εκτεταμένη χημειο- και ακτινοθεραπεία. Ο τατουατζής της, Darryl Veer, είναι μέρος μιας αυξανόμενης ομάδας καλλιτεχνών μελάνης που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις γυναίκες να αγαπήσουν ξανά το σώμα τους μετά την τραυματική εμπειρία της μαστεκτομής.



Περίπου μία στις επτά γυναίκες στις Κάτω Χώρες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής υγειονομικής αρχής. Η αφαίρεση του μαστού είναι απαραίτητη στο ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων, σύμφωνα με έναν ολλανδικό ιστότοπο που ειδικεύεται στον καρκίνο. Την ίδια μοίρα είχε και η 44χρονη Myriam Scheffer. Ήθελε και αυτή ένα τατουάζ στο στήθος της – “πιθανότατα ένα μεγάλο πουλί που ανοίγει τα φτερά του”- αλλά οι ουλές της δεν έχουν ακόμη επουλωθεί αρκετά. Εν τω μεταξύ, αποφάσισε να βοηθήσει άλλες σαν κι αυτήν, ιδρύοντας πέρυσι ένα ίδρυμα για να προσφέρει δωρεάν τατουάζ σε γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η Van Schaik είναι η πρώτη αποδέκτρια.

“Όμορφο πράγμα”


Η ιδέα των τατουάζ για τις επιζώσες του καρκίνου του μαστού υπάρχει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, αλλά η Scheffer, η οποία έχει μια οκτάχρονη κόρη, ελπίζει να αναπτύξει την πρωτοβουλία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της από τον Ιούνιο στον ιστότοπο του ιδρύματός της, tittoo.org. Εκεί, μπορούν να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες τατουάζ, να σχεδιάσουν το έργο τέχνης και τις συνεδρίες, που έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Χάρη στο ίδρυμά της, οι Ιταλίδες και οι Σουηδέζες θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο αργότερα φέτος, πιθανότατα στη Φλωρεντία και στη Στοκχόλμη, όπου υπάρχουν ενεργείς ομάδες των λεγόμενων “flatties” ή “flat women”, δήλωσε η Scheffer. Ελπίζει να επεκτείνει το πρόγραμμα στο Βέλγιο και τη Γερμανία το 2024. Το ίδρυμα της Scheffer συνεργάζεται μόνο με καλλιτέχνες τατουάζ που, όπως η 36χρονη Veer, έχουν ήδη εμπειρία στην κάλυψη ουλών. Μετά από τρεις συνεδρίες με τον Van Schaik, καθεμία από τις οποίες διήρκεσε αρκετές ώρες, ο καλλιτέχνης τατουάζ έδειχνε εμφανώς ανακουφισμένος. “Ήμουν υπό πίεση, γιατί το τελευταίο πράγμα που ήθελα να κάνω ως καλλιτέχνης σε μια τέτοια περίπτωση είναι να τα κάνω θάλασσα”, γέλασε ο Veer. “Το να κάνεις κάποιον ευτυχισμένο είναι πραγματικά το πιο όμορφο πράγμα που μπορείς να κάνεις με ένα τατουάζ”.



‘Πολύτιμο συναίσθημα’

Το στήθος της Schaik είναι τώρα καλυμμένο μέχρι τους ώμους με δύο κόκκινα λουλούδια, των οποίων οι μίσχοι φαίνεται να ριζώνουν στο κάτω μέρος των ουλών, και μπλε πεταλούδες. Οι καλλιτέχνες τατουάζ δουλεύουν γύρω από τις ουλές, αλλά δεν τις μελανώνουν απευθείας. “Το να βλέπεις τον εαυτό σου ως όμορφο και να σου αρέσει ξανά: είναι τόσο πολύτιμο συναίσθημα και το είχα χάσει”, δήλωσε η Schaik στο AFP. Η επέμβαση “αφαίρεσε κάτι ουσιαστικό, ένα μέρος αυτού που σε κάνει αυτό που είσαι, και αυτό με στεναχώρησε πολύ”, δήλωσε η Van Schaik, η οποία υπέστη “κάθε δυνατή παρενέργεια” κατά τη διάρκεια της διετούς θεραπείας της. Όταν η ορμονοθεραπεία δεν απέδωσε, η Van Schaik, η οποία έχει έναν 17χρονο γιο, επέλεξε τη μαστεκτομή τον Απρίλιο του 2021. Αλλά η απώλεια των μαστών της σήμαινε ότι “υπέφερε πολύ, σωματικά και ψυχικά”. “Κάθε μέρα στεκόμουν μπροστά σε έναν μεγάλο καθρέφτη όταν έβγαινα από το ντους. Κοίταζα τις ουλές και έβλεπα τι είχε αφαιρεθεί από μένα”, δήλωσε η Van Schaik. “Σκέφτηκα να κατεβάσω τους καθρέφτες στο σπίτι. Αλλά τώρα, μπορούν να μείνουν”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες