Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου ο Καζαντζάκης προτείνεται για Νόμπελ και ιδρύεται ο Παναθηναϊκός - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2023

Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου ο Καζαντζάκης προτείνεται για Νόμπελ και ιδρύεται ο Παναθηναϊκός


Τι έγινε στην Ελλάδα και στον κόσμο σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου; Οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ αποκτούν δικαίωμα ψήφου και ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών που θα γίνει στη συνέχεια… Παναθηναϊκός.

Σαν σήμερα, επίσης, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, δυο πρωτοπόροι του ροκ εν ρολ, πεθαίνει ο «πατέρας» της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος ενώ γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν και ο Γιάσερ Αραφάτ γίνεται επικεφαλής της PLO.
1870: Στις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε νόμο του κράτους η 15η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς.
1908: Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).
1952: Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι ο Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ.
1959: Δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως “Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική”.
1966: Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο “Λούνα 9” προσεδαφίζεται στη Σελήνη. Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις των Αμερικανών.

1969: Ο Γιάσερ Αραφάτ διορίζεται πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1992: Στις Βρυξέλλες, έξω από το κτίριο της ΕΟΚ, 1.000 διαδηλωτές από την ΠΓΔΜ πραγματοποιούν συγκέντρωση, διεκδικώντας την αναγνώριση από τους “12” της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας τους με το όνομα “Μακεδονία”.

2003: Παραιτείται από Πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ, δεκατρία χρόνια μετά τη Βελούδινη Επανάσταση που τον οδήγησε στην Προεδρία.

Σαν σήμερα το 1874 γεννήθηκε η Αμερικανίδα πρωτοποριακή συγγραφέας, Γερτρούδη Στάιν. Την ίδια μέρα το 1468 πέθανε ο Γερμανός εκδότης και «πατέρας» της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος και το 1989 ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Τζων Κασσαβέτης.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες